Construiește-ți un viitor în Științe Socio-Umane! (III)

Serialul Construiește-ți un viitor în Ştiinţe Socio-Umane! a ajuns la ultimul episod. În această ultimă parte vă vom prezenta modul în care se calculează media de admitere, o parte din bibliografia sociologiei recomandată studenţilor şi mesajul transmis de domnul prof. univ. dr. Adrian Hatos către toți elevii Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.

soc

Sursă foto: Facebook Departament Sociologie – Asistenţă Socială

Admiterea la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea se realizează în funcţie de media de la examenul de Bacalaureat. În cazul în care sunt doi candidați cu aceeași medie, departajarea se face pe baza notei de la Bacalaureat la Limba română.

Pentru o introducere în problematica sociologiei, domnul profesor recomandă Sociologie de Anthony Giddens, apărută la editura ALL. Este un curs universitar celebru scris de unul din cei mai importanți sociologi contemporani (a fost consilierul primului-ministru britanic Tony Blair) și acoperă, de o manieră plăcută la lectură, toate marile domenii ale sociologiei.

Pentru înțelegerea modului sociologic de definire și cercetare a problemelor sociale, domnul profesor recomandă Despre sinucidere de Emile Durkheim. Este o lucrare clasică, scrisă în urmă cu mai mult de 100 de ani (a apărut inițial în Franța în 1897), care cuprinde o cercetare detaliată a cauzelor sinuciderii. În ciuda vechimii, este deosebit de modernă și robustă prin abordare și metodologie și e o pledoarie foarte puternică pentru aplicarea raționamentului științific în abordarea fenomenelor sociale.

Printre cărţile recomandate se numără şi Imaginația sociologică de C.Wright Mills, publicată în 1959 și apărută în limba română în 1975 la Editura Politică. Lucrarea, care arată în diverse moduri care este relația dintre individ și societate, este numărul 1 în unele din topurile mondiale ale celor mai importante lucrări de Sociologie.

În final, domnul profesor Adrian Hatos îi îndeamnă pe elevii liceului nostru să nu uite să viseze și să își urmeze visurile. Să asculte de sfaturile celor din jur, dar să nu îi lase pe alții să ia decizii în locul lor, pentru că până la urmă tot ei, actualii elevi, vor deconta mai încolo. Domnia sa crede că toți cei care au realizat ceva semnificativ în viață au avut aspirații înalte, pe care au încercat să și le urmeze cu încăpățânare.

Prof. univ. dr. Adrian Hatos

Prof. univ. dr. ADRIAN HATOS. Sursă foto: Adrian Hatos Facebook

ŢINEM SĂ MENŢIONĂM FAPTUL CĂ TOATE INFORMAŢIILE PE CARE VI LE PREZENTĂM NE-AU FOST OFERITE DE CĂTRE DOMNUL ADRIAN HATOS, PROFESOR LA DEPARTAMENTUL DE SOCIOLOGIE – ASISTENȚĂ SOCIALĂ AL UNIVERSITĂȚII DIN ORADEA.

MARIA PAŞCALĂU

pascalau.maria99@gmail.com 

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: