LUCACIU & BĂRCUI: Fac chitară cu un security. Plus AUDIO

Avea cândva o trupă,  dar acum este profesor de chitară, lucrând totodată la security. Este vorba despre domnul Călin Vlăduț, în vârstă de 48 de ani, din Beiuș.

Sora lui cea mică a luat ore de chitară, cea mare a luat ore de vioară, așadar noțiunea de chitară era deja bine definită.

A învățat să cânte de la niște prieteni, vecini de bloc. A început cu doi prieteni, după care au rupt legătura, nu a mai dat de ei de mult timp, cu toate că i-a căutat pe rețele de socializare. Unul dintre ei era gimnast, dar cânta și el la chitară. Celălalt cânta chiar bine. De la el a învățat. Având chitară acasă, a luat lecții de la dânsul, dar era și  autodidact – pe vremea aceea nu era internet, așadar nu era altă cale.

A dat ore în particular, având atestat în meserie, dar mărturisește că cel mai mult a învățat cântând cu alții. A început să cânte la nunți perfecționându-se și antrenându-și urechea.

„Când am început să cânt la nunți, nu făcusem încă nicio școală muzicală, știam doar ceea ce învățasem de la prieteni, apoi ceea ce ne chinuiam noi să reușim să facem ca și trupă”, ne mărturisește chitaristul.

Pe urmă a început ore în particular, a terminat școala de muzică pe care a frecventat-o timp de trei ani, iar în tot acest interval de timp a început să predea la Casa Armatei, unde și-a creat trupa, între timp lucrând ani de zile cu foarte mulți copii.

„Încă mai am agendele unde mi-am notat primii elevi și ce lucram cu ei, toate sunt păstrate acasă ca amintire”, a declarat el.

Neavând posibilitatea de a asculta foarte multă muzică rock românească pe atunci,  poate să spună că a crescut cu trupele ungureșți, pe care le asculta pe canalele pe care le prindea: Budapesta MPV1 și MPV2; îi plăceau  trupe precum Omega, Bikini și multe altele.

security

CĂLIN VLĂDUŢ

Trupele de suflet, de la care bineînțeles au și cântat melodii, au fost Phoenix, Compact și Iris.

Preda ore de muzică, prin asociația Micul Beiu;an, suportând toate cheltuielile, copiii venind să învețe să cânte, pe gratis. Fiind pedagog, pe vremea în care lua elevii pentru a-i învăța,  a ales taxa de 5 lei pentru a avea acces toți copiii. Banii la urmă îi investea în material didactic.

„M-a motivat plăcerea aceasta de a lăsa ceva în urmă, am văzut și că se poate și iese ceva bun, m-a motivat și faptul că la vremea mea doream foarte mult să învăț și n-am avut de la cine”, admite interlocutorul nostru.

Preferă elevi de la 7 ani în sus, deoarece de la 7 ani le poate fi captată atenția mai ușor. Are și elevi mai mici de 7 ani – e mai greu cu ei, dar nu e imposibil.

Marți și vineri sunt zilele de pregătire. Predă și la un centru de copii, Căminul Francesco, dar miercuri sau joi, în funcție de timpul liber.

Călin este și security la un spital. Vă întrebați cum se împacă cu chitară?

„E ușor, chiar dacă este o muncă fizică, atâta timp cat  nu-ți distrugi mâinile, deoarece e important pentru un chitarist să aibă grijă de mâinile sale”, susține Călin.

LARISA BĂRCUI, TUDOR LUCACIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: