Pe urmele meșterilor de spete din Valea Neagră: a doua vizită

Recent am vizitat din nou satul Valea Neagră de Jos pentru a ne apropia și mai mult de meșteșugul spătăritului.

2

Sursă foto: arhiva personală Raul Bejinaru

De data aceasta am fost mai mulți participanți la incursiune: alături de subsemnatul (XII D) și Raul Bejinaru (XII A), pentru care este într-adevăr a doua vizită, au venit bucuroase subsemnata (IX C) și doamna profesoară de științe socio-umane, Lilla Sandor.

Scopul acestei vizite secunde a fost de a mai petrece timp cu meșterii spătari care mai sunt în viață și să intervievăm în continuare bătrânii care au trăit meșteșugul spătăritului în sat.

Subsemnatul și Raul, în special, am învățat în prima vizită cum se realizează o spată de război de țesut după procedeul special de la Valea Neagră de Jos. De data aceasta, am revenit pentru a nedesăvârși „ucenicia”, astfel devenind capabili să ținem cu adevărat viu acest meșteșug atât de important cândva, dar în stadiu de memorie veche acum.

3-1

Sursă foto: arhiva personală Raul Bejinaru

Subsemnata și doamna profesoară am participat alături de ei la spătărit și ne-am împrietenit atât cu oamenii satului, cât și cu tradiția acestuia. Ceea ce am descoperit a fost atât de frumos, un lăcaș unde tradiția nu a fost complet uitată, unde viața de acum aproape un secol este reamintită cu zâmbetul pe buze și cu nostalgie în priviri, unde copiii bătrânilor știu și ei despre muncile satului și doresc să le mai experimenteze măcar o dată.

În acest sens, noi am propus ca împreună să readucem în prim-plan, măcar pentru o ultimă dată, ceea ce a fost atât de important într-un acel trecut „atunci” care a ținut mai bine de două secole, un întreg sat, viu.

Cătați acii, ca până amu, pe LOGO Paper!

ANDREI OROS și ROMINA SUCIU

1-1

ROMINA SUCIU şi ANDREI OROS. Foto: Raul Bejinaru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: