ADRIANA ŞTIUBE: La vita e bella… al naibii de bella!

Ar fi prea clişeistic să îmi încep „monologul” prin a da o definiţie clară şi concisă vieţii, aşa că o să o definesc aşa cum o văd eu, deşi e puţin cam dificil.

Cred ca viata e dovada pura si suprema de iubire pe care Dumnezeu ne-a oferit-o, indemnandu-ne astfel sa o traim si sa ne bucuram de ea, chiar daca adesea aceasta pare de neinteles. Ne-a fost data sa radem, sa plangem, sa suferim , dar mai ales sa iubim.

Pana acum m-am descurcat bine, nu-i asa? „Viata” asta despre care vorbesc eu aici suna destul de bine. Dar ce ne facem atunci cand totul se darama si nu ne mai gasim rostul, atunci cand fericirea fuge si parca se ascunde de noi?

La vita e bella (în traducere Viata e frumoasa) este o drama realizata in anul 1997, in regia lui Roberto Benigni, care, de asemenea, va interpreta aici si rolul personajului principal: cel al carismaticului evreu pe nume Guido Orfeice.

screenshot

Artwork: Adriana Ştiube

Filmul aduce in prim-plan imaginea unui personaj indragostit de viata si, in acelasi timp, de Dora, o superba profesoara, pe care Guido reuseste sa o „fure” de la propria nunta si alaturi de care va avea un fiu, pe nume Giosue.

Viata celor trei pare perfecta, nimic nu prevesteste ceea ce se va intampla, iar fericirea parca hotarase sa isi faca adapost in casa lor.

De asemenea, pe langa armonia familiei, Guido isi mai indeplinise un mare vis: propria librarie.

Dar, dupa cum spuneam, viata ne sugruma adesea si parca nu vrea sa ne mai dea o secunda de ragaz. Astfel, personajul nostru, evreu fiind, va fi dus alaturi de sotia si copilul sau intr-un lagar de concentrare, antisemitismul aflandu-se in apogeul sau.

Acum totul pare sfarsit, insa carismaticul Guido are un singur gand: sa-i dovedeasca fiului sau ca viata e frumoasa, chiar si atunci cand smulge de langa tine tot ceea ce conteaza. Astfel, personajul nascoceste o poveste demna de admiratie: ii spune lui Giosue, baiatul sau, ca toata aceasta realitate sumbra e, de fapt, doar un joc, in care, la final, cel mai puternic va castiga marele premiu: un tanc real, simbol al curajului si vitejiei.

Guido va fi executat de nazisti, insa scena in care se indreapta spre moarte nu poate fi uitata de nimeni: condus de nazisti, cu arma la ceafa, personajul nostru intampina moartea jovial, cu zambetul pe buze, simtind oarecum ca aceasta a fost menirea sa – sa se sacrifice in numele iubirii, pentru Dora si Giosue.

Am vizionat acest film de cinci ori, in lacrimi, finalul fiind poetic. Roberto Benigni este un actor genial!

Cea mai reprezentativa scena in acest sens este cea in care isi dovedeste geniul in arta imaginatiei: la vizita soldatilor nazisti in lagar, Guido se preface ca este vorbitor de limba germana si incepe sa „traduca” povestea pentru fiul sau. Acest lucru – amuzant, in aparenta – il va ajuta pe micutul Giosue sa reziste conditiilor inumane si dorului de mama sa, aflata in alt lagar.

In final, trupele americane ii vor salva pe Giosue si Dora, demonstrandu-le atat lor, cat si noua ca, indiferent de orice, viata isi are cursul ei.

Dupa ce filmul ia sfarsit, pui laptop-ul de-o parte si te intorci la realitate, iti mai ramane un lucru de facut: sa realizezi cat de binecuvantat esti. Bucura-te de fiecare dimineata in care iti vezi ochii adormiti si plini de cearcane in oglinda; bucura-te de fiecare rid care iti brazdeaza chipul, deoarece multi oameni nu au acest privilegiu.

E normal sa te simti pierdut, nu te speria! Adesea credem ca nu avem rost in aceasta lume, ca suntem o simpla intamplare. Dar hai sa ne gandim putin: Universul e atat de sarac fara o frunza a unui copac, dar fara un om?

Bucura-te pentru fiecare clipa si nu uita: la vita e bella!

ADRIANA ŞTIUBE

adriana stiube

ADRIANA ȘTIUBE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: