GHERLE & BĂRCUI: Portugalia a fost o oportunitate unică. Plus AUDIO

După cum bine știți, 16 elevi ai clasei XI C au plecat în data de 3 februarie în Portugalia, împreună cu profesorii însoțitori Alina Luncan, Ionela Belbe şi domnul director Iulius Timar.

Aceștia s-au întors noaptea de 16-17 februarie.

În prima săptămână au făcut un curs de informatică specializat in gaming. În a doua săptămână au fost împărțiți pe grupe și distribuiți pentru a începe să învețe punerea în practică a informațiilor și cunoștințelor acumulate. Au învățat cum să creeze jocuri, să folosească o platformă nouă de programare și să ofere un design personalizat programelor.

por01

Foto: arhiva personală prof. Alina Luncan

Mirela Gavriș ne-a mărturisit următoarele: „Activitatea din Portugalia a fost o oportunitate unică, pentru că am experimentat pentru prima dată atât sistemul de curs dintr-o altă țară, cât și cum se desfășoară lucrurile în occident.

Cât despre Portugalia, este una dintre puținele țări din Europa pe care nu le-am văzut și pe care mi-am propus să le vizitez, astfel acest proiect mi-a adus un bonus pe lista de țări în care am fost deoarece să călătoresc este unul dintre hobby-urile mele.

Este o țară atât de frumoasă, mai ales ca am avut ocazia să vizităm anumite obiective turistice. Consider că aceste activitați sunt vitale în dezvoltarea noastră socială și personală, deoarece putem interacționa mult mai ușor cu diferite tipuri de oameni și suntem supuși la noi provocări.

Susțin acest gen de proiecte și am să fac tot posibilul să mă înscriu în cât mai multe.”

 

 

De asemenea, i-am luat un scurt interviu doamnei profesoare Alina Luncan, diriginta clasei, care i-a însoțit pe elevi.

„Acest proiect a fost o oportunitate prin care participantii trec testul de selecţie, care de altfel este destul de serios și greu, incluzând proba la informatică, la engleză, oral la engleză şi interviu în engleză.

Pe de o parte, tinerii află  care sunt cerințele pe piața muncii europene deoarece au lucrat la firme, pe de altă parte se adaptează la o civilizație nouă și își utilizează nelimitat limba engleză”, ne-a declarat dna prof. Luncan.

Eau fost cazați la un conac, chiar lângă o livadă de portocale, lămâi si kiwi, putând oricând să se servească din ele. Mâncarea a fost foarte bună, primind zilnic feluri cu pește.

Clima a fost de asemenea pe placul lor, deoarece era cald.

Au beneficiat de un program cultural, vizitând multe orașe precum Porto unde au fost într-o croazieră pe râul Douro, au văzut Braga și obiectivul turistic Bom Jessus, centrul orașului vechi, unde sunt foarte multe biserici. Orașul este construit pe ruinele unui vechi oraș roman, iar ruinele vizibile prin podeaua unei cafenele pitorești.

Au fost in orașul Guimarães, care a fost prima capitală a Portugaliei. Doamna Luncan susține că „acolo poți să vezi toți oamenii pe drum fiind parcă mândri că trăiesc în acel loc, pe toate zidurile vezi scriind «Aqui nasceu Portugal»”.

Un alt moment care cu siguranță va rămâne în memoria elevilor, dar şi a însoțitorilor, este după-amiaza petrecută la oceanul Atlantic, în orașul Esposende. „Te copleşeşte vuietul valurilor, te coplesc intensitatea şi imensitatea oceanului! Parcă simți că ești într-un loc unde nu poți să ajungi în fiecare zi”, ne mărturisește prof. Luncan.

Aceștia au prins acolo Valentine’s Day, iar baieții le-au cumpărat fetelor câte un trandafir.

Elevii au fost inițiați în tainele realizarii aplicatiilor  gaming, în cele două saptamani fiecare reușind să facă zece aplicații.

Cu toții au fost răsplătiți cu un certificat Europas, care este suplimentar la CV-ul lor personal și pe car4e îl vor putea folosi toată viața. Au primit certificat de la firmele IT, împreună cu laudele pentru activitatea desfășurată în domeniul informaticii, ei fiind peste media celorlalte clase de a XI-a de informatică a Portugaliei, datorită programei studiate la noi în țară în ciclul superior al liceului.

por03.

Foto: arhiva personală prof. Alina Luncan

„Venim de acolo cu amintiri foarte frumoase, prietenii mult mai strans legate între elevi, deoarece au conviețuit împreună ca o familie timp de două săptămâni. Așadar, a fost o oportunitate unică!”, declară prof. Alina Luncan.

LARISA BĂRCUI, ANDREEA GHERLE

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: