ALEX DAVID: Iubeşte româneşte de Dragobete!

Vineri, 22 februarie 2019, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea a îmbrăcat din nou haine de sărbătoare.

folc01

Foto: arhiva personală Violeta Jăhăleanu

Alături de oameni dedicați, dornici să păstreze încă vie frumusețea tradițiilor și a datinilor, cântecul și dansul popular, meșteșugurile tradiționale, portul și graiul popular, s-a organizat cea de-a treia activitate din cadrul proiectului regional iniţiat de Şcoala Gimnazială Avram Iancu Oradea, Valori, tradiţii şi obiceiuri – comori ale sufletului românesc, ediţia I.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unui concurs județean de folclor, Din zestrea străbunilor, pe două secțiuni: cântec și dans popular.

În compeţiţie s-au înscris 12 instituţii şcolare. Evaluarea prestației concurenților a fost făcută de către un juriu format din cadre didactice de specialitate şi specialiști în domeniul dansului popular şi interpreți de folclor, care, prin obiectivitate şi professionalism, au desemnat câştigătorii ce vor reprezenta Bihorul la faza regională a acestui concurs care va avea loc în data de 24 mai 2019 în Oradea, Sala Florica Ungur.

Locul I la secțiunea cântec popular gimnaziu a fostadjudecat de Straca Mihail, elev în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuş, melodiai nterpretată, Trăgănată, prof. coord. Daniela Rada și Rodica Hele; liceu, cântec popular –  Romina Suciu, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, melodia interpretată Vine sara luna-n prag, prof. coord. Violeta Jăhăleanu, și grupul de dans popular Junii lui Iancu al Școlii Gimnaziale Avram Iancu Oradea, format din elevii Sergiu Bot, clasa a VII-a, Florin Pintea, clasa a VII-a, Adelin Jurca, clasa a VII-a, Daria Holhoș, clasa a IV-a, Marina Știube, clasa a IV-a, Lorena Nirucz, clasa a VII-a, prof. coord. Claudia Șpan.

Titlul de Dragobete a fost acordat elevului George Romeo Gligor de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea și Frumoasa lui Dragobete, elevei Roxana Duluș de la Școala Gimnazială Avram Iancu Oradea.

Doamna profesoară Violeta Jăhăleanu ne-a declarat: „Felicitări tuturor concurenților și mulțumiri profesorilor care i-au pregătit, direcțiunii liceului și profesorilor care au susţinut această activitate; celor doi prezentatori ai evenimentului, Miruna Șandor și Ionuț Tripon; domnului Adrian Balog, coregraf la Ansamblul Crișana, care a pregătit special pentru noi un moment artistic cu mult joc şi voie bună; domnului prof. Alexandru Sanislav, care ne-a transmis gândurile și bogatele sale învățături, adunate de-lungul unei vieți întregi, despre semen şi înscrisuri multimilenare conservate pe obiectele populare româneşti; elevului Alexandru David din clasa a IX-a B pasionat de folclor care a interpretat şi el un cântec din zona Bihorului, Da amu-s nealcoş fecior; elevilor din clasa a XII-a Andrei Oros, Raul Bejenaru, George Pojega, care au prezentat o scenetă ce ne-a dus înapoi în timp, în sec. XVII, în spațiul magnific din Țara Beiușului, unde țăranii români au construit biserici de lemn, adevărate valori tradiționale date de vechime, soluțiile arhitecturale adoptate, modul în care au fost ornamentate, atât la nivelul motivelor sculpturale, cât mai ales în ceea ce privește estetica picturii interioare; celor patru eleve din echipa antidrog a liceului, Nicola Moga, Adelina Covaci, Andrada Cora și Maialgesa Dat; elevului Stelian Furtos, responsabil cu sunetul, precum și elevului Horea Bochiș, responsabil cu transmiterea întregului eveniment live pe Facebook LOGO Paper”.

Câștigătorii acestui concurs au acceptat să ne ofere opinia lor despre acest eveniment.

folc02

Rominma Suciu. Foto: arhiva personală Violeta Jăhăleanu

Reprezentanta liceului nostru, Romina Suciu, elevă în clasa a IX-a, câștigătoarea Premiului I la categoria liceu – secțiunea Cântec popular, ne-a declarat: „A fost un concurs frumos și reușit la care au participat mai multe școli. Au fost mulți concurenți buni și sunt convinsă că fiecare și-a dat silința să fie cel mai bun. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să reprezint liceul la care învăț, să fiu desemnată câștigătoarea locului 1 și că voi reprezenta Bihorul la următoarea etapă a concursului”.

Straca Mihail, câștigătorul Premiului 1 la categoria gimnaziu – secțiunea Cântec popular, ne-a declarat: „Într-o lume în care se promovează mai mult kitsch-ul, acest concurs, după părerea mea, este o provocare pentru noi pentru a ne cunoaște mai bine moștenirea culturală. Prin acest premiu mi-a fost răsplătită dragostea pe care o port folclorului nostru. Eu cant în fiecare duminică în strana bisericii ortodoxe din sat, dar bineînțeles mă ajută foarte mult orele de muzică de la școală cu doamna profesoară Daniela Rada”.

Chiar și câștigătorii premiului de Dragobete și Frumoasa lui Dragobete mi-au împărtășit impresiile cu privire la concurs.

George Gligor: „Nu mă așteptam! Am fost plăcut surprins și fericit că am primit Premiul II, dar și cel de Dragobete”, iar Roxana Duluș a spus: „Ca orice concurent, normal că îți dorești un premiu, dar dacă juriul a decis să iau mențiune, respect această decizie. Eu m-am adaptat cerinței de a cânta o piesă de dragoste datorită faptului că era un concurs dedicat sărbătorii de Dragobete, dar sunt fericită că am câștigat titlul de Frumoasa lui Dragobete.”

folc03

Foto: arhiva personală Violeta Jăhăleanu

Aceste informaţii ne-au fost oferite de doamna profesoară Violeta Jăhăleanu, care este și în ipostaza de organizator al acestui eveniment. Îi mulțumim pentru tot efortul depus și ajutorul pe care ni-l acordă în permanență.

ALEX DAVID

alex david

ALEX DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: