Cum să faci faţă stresului când eşti copleşit de responsabilităţi

Între excelarea la locul de muncă, îndatoririle familiale și gestionarea relațiilor – viața poate deveni extrem de stresantă.

ioana vasile

Foto: Ioana Vasile

Indiferent dacă munceşti pentru proiectele de la lucru sau dacă eşti o mamă care echilibrează familia cu munca, nu există nicio îndoială că aşteptările şi responsabilităţile pe care le ai te fac să te stresezi.

Gândeşte-te la asta: când viaţa a încetat să mai fie distractivă şi interesantă, când s-a transformat într-o cursă extenuantă care te sleieşte de puteri şi orice ai face pare să nu fie suficient?

Este atât de firesc să ne ocupăm atât de mult de îndatoririle noastre zilnice încât nu ne dăm seama când nu mai putem face faţă şi ne afectează sănătatea.

Trebuie să înţelegem faptul că nu poţi ţine toate lucrurile sub control, dar ce poţi controla sunt gândurile şi emoţiile tale şi să ştii că nimic din această lume nu are voie să te streseze!

(Eu personal am testat acest fapt în urmă cu un an, când pe baza oboselii accentuate tocmai din dorinţa de a îndeplini cât mai multe sarcini şi task-uri, am reuşit să mă îmbolnăvesc în aşa fel încât două săptămâni nu am putut să mă ridic din pat, dormind undeva la 14-16 ore/ zi.)

Iată cateva modalități practice prin care să faci față stresului și să nu-l laşi să-ţi preia viața:

 

Fii organizat!

Stabileşte-ţi priorităţile şi fă-ţi o listă de sarcini pentru ziua respectivă pentru a nu omite nicio activitate şi pentru a reuşi să îţi organizezi timpul într-un mod eficient fără să te supraaglomerezi pe ultima sută de metri.

Uneori, când gândurile tale sunt împrăştiate în toate direcţiile, o listă de activităţi este cea mai bună opţiune.

 

Renunţă la perfecţionism!

Ai face orice ca să fii perfect şi nu te mulţumeşti cu mai puţin? Acest lucru benefic doar pentru „imaginea” ta şi pentru aprecierea celor din jur, ştii că este şi foarte auto-distructiv?

Perfecţionismul duce la niveluri înalte de stres. În căutarea perfecţiunii vei găsi mereu anumite defecte şi greşeli care te frustrează şi te fac nefericit. Ţine minte asta: NIMENI NU ESTE PERFECT! , aşa că nu mai încerca să ajungi acolo.

Concentrează-te să faci tot ce îţi stă în putință, renunță la a fi prea autocritic și învață din greșelile tale. Eliberează-te de standardele nerealiste pe care ţi le-ai stabilit pentru și vei fi surprins să vezi cât de uşurat te vei simţi.

 

Rezolvă-ţi conflictele!

De multe ori stresul apare din cauza conflictelor cu un coleg, prieten sau partener. Cea mai bună modalitate de a face față stresului de acest tip este de a te confrunta cu persoana în cauză și de a rezolva conflictul printr-o comunicare eficientă.

Mulți oameni fac greșeala de a fugi de confruntare și de a trăi cu tensiune care duce doar la acumularea de stres.

 

Deleagă sarcini într-un mod inteligent!

Nu eşti superman sau superwoman încât să poţi face totul şi să fi peste tot. Ce ar trebui să faci când ai multe lucruri de făcut este să delegi oameni să te ajute cu sarcinile pe care le ai tu de făcut şi astfel vei reuşi să scapi de un stres în plus.

Delegarea este o abilitate – trebuie să evaluezi sarcina, să alegei persoana potrivită pentru locul de muncă, să setezi așteptările și să continui după aceea.

 

Învaţă să spui NU!

Toată lumea vrea să fie plăcută şi să facă pe placul tuturor, dar ce se întâmplă atunci când incapacitatea ta de a spune „nu” adaugă stres în plus?

Chiar dacă este vorba de şeful tău care te bombardează cu sarcini de muncă sau Consiliul Şcolar / Judeţean / Naţional al Elevilor ( în cazul meu ), care necesită foarte mult timp alocat voluntariatului, este bine ca din când în când să mai spui „nu” sau să delegi oameni de încredere pentru îndeplinirea task-urilor tale.

 

Bucură-te de timpul cu tine însuţi!

Când a fost ultima dată când ai fost la un spa relaxant sau la cumpărături cu prietenii? Da, ai responsabilităţi şi multe de obţinut în viaţă, dar uneori tot ce trebuie să faci este să stai, să te relaxezi şi să trăieşti clipa.

Nu contează cât de ocupat eşti, păstrează-ţi timp pentru tine. Fă lucruri care te scapă de stres precum dansul (în cazul meu), cititul unei cărţi sau ascultatul unei melodii liniştitoare la finalul zilei.

Refacerea este o importantă pentru că te face să îţi limpezeşti mintea şi să duci o viaţă sănătoasă. Aşa că, răsfaţă-te din când în când pentru că o meriţi!

 

Fii bun cu tine!

În momentele de stres copleşitor este foarte probabil să îţi pierzi cumpătul asupra oamenilor din jurul nostru şi cel mai rău, asupra ta.

Te grăbeşti să te înfrunţi singur odată ce nu ai ajuns la aşteptările pe care le aveai, dar adevărul este că o atitudine negativă nu face decât să aducă situaţii similare. Ar trebui să fii răbdător şi să te iubeşti astfel încât să poţi lucra mai bine şi într-un mediu pozitiv.

 

Dormi suficient!

De multe ori ne răpim somnul pentru a ne termina sarcinile, dar fără a ne da seama că un somn odihnitor poate face minuni cu randamentul sşi productivitatea noastră. Să dormi câte 7-9 ore/ noapte este vital, dar ce faci când atunci când te pui în pat îţi vin în minte griji şi probleme nerezolvate?

Încearcă să faci yoga, să citeşti o carte, să ai grijă la respraţie sau alte tehnici de relaxare. Aceste mici schimbări pot aduce beneficii semnificative somnului tău şi te vei putea trezi cu forţe noi pentru a putea începe o nouă zi.

În concluzie, da, viaţa poate deveni foarte stresantă uneori şi responsabilităţile tale nu par să se mai termine, dar modul în care te ocupi de ele depinde de atitudinea și perspectiva ta.

Poți fie să cedezi stresului și să laşi să îţi scape viața din mâini, fie să te ocupi de priorităţi și să alegi să trăieşti o viață mai fericită și mai sănătoasă – alegerea este a ta!

IOANA VASILE

IOANA VASILE

IOANA VASILE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: