CLAUDIA GAVRILAŞ: Mai bine mănânci singur decât într-o companie proastă

Jim Rohn, antreprenor, scriitor şi vorbitor motivaţional, ne face cunoscut prin scrierile sale succesul vieţii.

50314661_533633993811523_3875764310223355904_n

Acest scriitor m-a fascinat prin felul in care transmite idei pe baza unor metafore, iar felul lui direct de a trimite informatii oamenilor m-a facut sa-l citesc mai departe.

Iubesc sa citesc, mai ales carti de psihologie sau motivationale. Cartea “Anotimpurile vietii” de Jim Rohn m-a surprins placut. Pe parcurs puteam auzi vocea scriitorului vorbindu-mi prin paginile cartii, lucru ce nu mi se intampla des.

Cartea in sine este scurta si la obiect, numai potrivita pentru adolescenti. “Anotimpurile vietii” se refera la momentele din viata tuturor.“Anotimpurile vietii ar fi putut fi scrisa de fiecare dintre noi, pentru ca este povestea tuturor”(Jim Rohn).

Asa cum ne spune si scriitorul, cartea in sine nu ne prezinta viata unei personalitati cunoscute, o viata pe care noi nu o putem trai, ci este povestea de viata a tuturor.

Astfel cartea ne prezinta formele vietii transpuse in anotimpuri. Un scurt exemplu ar fi primavara.

Primavara este in fiecare zi, o noua zi reprezinta o noua oportunitate pentru a semana seminte (ţeluri)  in solul personalitatii noastre.  Sta in puterea noastra de a face ceva in aceasta primavara, planteaza si nu pierde timpul… alege-ti semintele cele mai bune si ai grija de ele, caci “multi se vor incrunta la cei ce si-au stabilit teluri ambitioase si, cu toate acestea, fara asemenea teluri nu exista impliniri, si fara impliniri viata noastra ramane la fel” (Jim Rohn).

Multi iti vor spune ca nu faci bine ceea ce faci sau ca e ceva ce trece de posibilitatea efemerului. Asta se intampla datorita indiferentei lor in ceea ce priveste viata sau zona de comfort din care nu se silesc sa iasa “Multi vor tipa la cei ce vor porni in cautarea unei vieti mai bune, si cu toate acestea va trebui sa ne indepartam de cei care au o influenta ingraditoare asupra vietii noastre, in ciuda lacrimilor” (Jim Rohn).

Pentru a avea grija de aceste seminte (teluri ambitioase) trebuie sa trecem prin procesul dureros, cel al “plivirii gradinii” de factorii daunatori, buruieni, gandaci (prietenii toxice, obiceiuri proaste). Poti incepe prin eliminarea prieteniilor toxice: “Mai bine mananci singur, decat sa petreci timp cu cei a caror conversatie e negativa”.

Asa cum spuneam si in titlu, e mai bine sa mananci singur decat intr-o companie proasta.

Factorul primordial al distrugerii gradinii este timpul pierdut; “mai bine anulezi intalnirea cu cel care nu inseamna decat o pierdere de timp”.

Primavara este doar un anotimp, ea vine si nu asteapta pe nimeni. Profita de timp pentru a semana, nu pentru a trandavi.

Sta in ambitia ta sa profiti de oportunitatile pe care primavera ti le ofera, asa ca nu sta nepasator si nu fi lenes, profita si seamană ceea ce este bun in tine. Multi ii judeca pe cei care s-au izolat de vechile prietenii, insa in spatele acestei “izolari” sta de fapt dorinta dezvoltarii personale, e mai bine sa renunti la un prieten decat la telurile pe care ti le-ai propus “Prieteniile sunt cu adevarat nepretuite, dar la fel este si viata noastra si e o prostie sa renuntam la exploatarea potentialului nostru doar pentru a nu pierde un prieten bun” (Jim Rohn).

In final vreau sa adaug ca fiecare dintre noi poseda capacitati nelimitate si fascinante. Nu lasa circumstantele, evenimentele, oamenii din viata ta sa-ti schimbe personalitea sau sa te faca sa uiti de puterea ta.

Nu-ti pierde timpul gonind insectele si pasarile din gradina ta, premediteaza din timp, in asa fel incat ele sa nu-si faca loc in gradina ta.

Recomand cartea persoanelor dornice de dezvoltare personala si mai ales celor care trec printr-un proces de innoire a mintii.

“Anotimpurile vietii” a fost scrisa de Jim Rohn, publicata in 2006 de editura AMALTEA, fiind o carte de categoria: Psihologie Practica. Cartea o puteti achizitiona accesand urmatorul link: http://www.elefant.ro/carti/carte/self-help/dezvoltare-personala/anotimpurile-vietii-65498.html

CLAUDIA GAVRILAŞ

CLAUDIA GAVRILAS

CLAUDIA GAVRILAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: