TEODORA NICORICI: Stop-cadru pe bisericile de lemn (IV) – mărturii la cald. Plus VIDEO

Cu toții am auzit de proiectul „Bisericile de Lemn din Țara Beiușului – Tezaur Arhitectural al Județului Bihor” și de țelul echipei de proiect: lansarea unui album, făcut de elevi și profesori, care să prezinte frumusețea, unicitatea, fragilitatea și starea actuală a bisericilor de lemn beiușene. Acest obiectiv a fost dus la bun sfârșit prin vernisarea albumului, care poartă exact numele proiectului, în ziua de marti, 18 decembrie, în sala festivă a școlii noastre.

Albumul este un produs trudit îndelung de către elevii și profesorii din echipa de proiect, cu minime indicații din exterior. Astfel, albumul este pe cât se poate de propriu celor care au muncit la el, adică elevii și profesorii școlii noastre.

Proiectul a început în octombrie 2017 și s-a demarat cu adevărat în urma câștigării unui fond financiar necesar prin programul Bursa Talentelor a Fundației Comunitare Oradea.

Informațiile cuprinse în album sunt culese din surse istorice scrise și nescrise, dar cu o valabilitate științifică. Apoi, au pornit la drum și au documentat scriptic și fotografic cele 32 de biserici de lemn din Țara Beiușului.

Totodată, un grup mai mic din echipa de proiect a participat cu acesta la Concursul Național Interdisciplinar „Cultură și Civilizație în România” unde au câștigat locurile I atât în etapa județeană, cât și în etapa națională.

Tehnoredactarea albumului a durat toată toamna aceasta, dar produsul a meritat truda și așteptarea tuturor. Echipa de proiect a dăruit lumii „o capodoperă”, așa cum a spus Prof. Dr. Aurel Chiriac în timpul lansării albumului.

În urma evenimentului, am discutat cu Andrei Oros, unul dintre elevii-lideri ai proiectului și tehnoredactor în album, despre acesta și despre proiect în sine.

Citiți interviul pe care ni l-a acordat Andrei în zilele următoare. Rămaneți cu ochii pe LOGO paper!

TEODORA NICORICI

teodora nicorici

TEODORA NICORICI

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: