Trei cameramani la «Cumințenia Pământului»

Joi, 20 decembrie 2018, la adăpostul zidurilor Cetății Oradea, am luat parte la vernisajul expoziției Not for commercial purposes / Cumințenia Pământului.

cumintenia

De la ora 12, ne-am reunit la sediul hub-ului creativ Manifest pentru Oradea, din corpul E al Cetăţii, în Palatul Princiar, pentru vernisarea expoziţiei organizate de Liceul Onisifor Ghibu, în colaborare cu Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură şi Manifest pentru Oradea.

Invitații care au luat cuvântul au fost doamna profesor Ramona Novicov, critic de artă, cea care a și prezidat vernisajul, domnii profesori de religie Rodica Marian și Cosmin Bogdan, domnul profesor Alexandru Sanislav şi domnul inspector şcolar Mircea Boţog.

20180604_110022

MIHAELA COSMAN

O prezență deosebită a fost Mihaela Cosman, clasa a IV-a A, învăţătoare dna Rodica Farcaş, vocea ei sensibilizând și impresionând fiecare participant la vernisaj.

Expoziția include portrete ale mai multor elevi din liceul nostru (fiecare întruchipând imaginea unui țăran), îmbrăcați în straie populare, și o animație 3D realizată de Stelian Furtoș, elev la liceul nostru în clasa 12 C.

„Ţăranul

român

a fost

cu minte,

dar și

cuminte”

Fotografiile impresionează prin postura elevilor: mâinile sunt ținute stângaci, asemeni țăranilor care nu știau cum să le țină după ore de muncă pe câmp. Împreună cu straiele populare, având simboluri populare vechi de sute de ani, introduc publicul în atmosfera rurală și oferă autenticitate fiecărui instantaneu. Fotografiile inspiră simplitate, fiind făcute brut, și sentimente care transced hârtia pe care au fost tipărite, impresionează ochiul și sufletul prin simplitate și puritate, surprind esența spirituală și sufletească a țăranului și a lumii populare românești.

În concordanță cu fotografiile se află animație computerizată, realizată de Stelian Furtoș, care surprinde capodopera lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului.

Brâncuși a fost adeptul simplificării artei, atingerea și prezentarea esenței în fiecare lucrare realizată. Această filosofie și atitudine îi aduce titulatura de unul dintre cei mai buni artiști ai secolului XX, dacă nu chiar cel mai bun. Această simplitate se regăsește și în Cumințenia Pământului, care redă imaginea unui om gânditor și pașnic.

De-a lungul timpului, țăranul român nu a avut pretenții, nu a râvnit la pământurile altor țări, ale altor imperii. A trăit mulțumit de ce avea, de pământul pe care-l muncea. „A fost și cu minte, dar și cuminte”, cum ne spunea și domnul profesor Cosmin Bogdan. De aceea folclorul românesc a supraviețuit sub ocupație austro-ungară sau otomană. Deoarece țăranul român nu a avut gând rău față de alții și a respectat tradiția milenară impusă de strămoși. Iubitor de patrie, Brâncuși a dedicat această operă de artă țărănimii, celei ce a asigurat, secole de-a rândul, transmiterea tradițiilor de la o generație la alta.

Așadar, interdependența dintre opera lui Brâncuși și lumea rurală românească este evidentă în imaginea Cumințeniei pământului, iar expoziția este asemenea unei relații de simbioză bine definite, care constituie un întreg cultural care îndeamnă la prețuirea tradițiilor românești și a operei lui Constantin Brâncuși, exemplu de patriotism și iubire de țară.

Suportul video și foto al acestui eveniment a fost asigurat de către elevii Andrei Oros și Raul Ștefan-Pantiș (12 D), alături de subsemnatul (10 C).

cameramani

Alex Lascu, Raul Pantiş şi Andrei Oros

O să vă ţinem la curent cu intervalul în care această expoziție va putea fi vizitată.

Închei cu vorbele lui Constantin Brâncuși, citate de domnul Alexandru Sanislav în cadrul vernisajului: „Când nu mai suntem copii, suntem deja morți”; „Eu mi-am iubit și nu mi-am părăsit nici o clipă strămoșii și filosofia lor milenară, a naturalității.”

ALEXANDRU LASCU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: