VERDEŞ & CIORBA: Din neamul patronului spiritual

Puțini dintre noi știu că în liceul nostru activează o persoană cu o biografie deosebită, legată de personalitatea patronului spiritual al liceului. Cătălin Mihăescu, antrenor de volei, este stră-stră-strănepotul lui Onisifor Ghibu.

cat04

CĂTĂLIN MIHĂESCU

Cătălin a fost de acord să ne răspunda la câteva întrebări.

De unde proveniţi şi cum aţi ajuns student în Oradea?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Sunt nascut in Ramnicu Valcea, unde am terminat in anul 1999 Colegiul National Mircea cel Batran. Am absolvit in 2003 Facultatea de Comert, in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti. M-am mutat in Oradea in anul 2016, deoarece sotia mea este oradeancă, impreuna avem o fetita de 9 luni.

 

Ce studiaţi? Cât timp veţi rămâne în Oradea?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Sunt student in anul III la Facultatea de Geografie, Turism si Sport (specializare Sport si Performanta Motrica). Sper ca voi ramane in Oradea cat mai multa vreme. Momentan, nu doresc sa ma mut in alt oras – cel putin nu in România.

 

Care este legătura dumneavoastră cu patronul spiritual al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu?

catalin01

„Poza alb-negru este fotocopiata dintr-o carte scrisa de Onisifor Ghibu. În ea apare Onisifor copil, alaturi de mama sa, doua surori si un cumnat. Cea din dreapta este stră-străbunica mea, Ana (Nuta)”, ne spune Cătălin Mihăescu

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Stra-strabunica mea a fost sora lui Onisifor Ghibu. Este vorba despre Ana (Nuta) casatorita Hanciu. Altfel spus, stra-stra-strabunicii au fost parintii lui Onisifor Ghibu. In familia noastra s-a vorbit dintotdeauna de Onisifor Ghibu, strabunica mea Mariuta (langa care am crescut pana la varsta de 8 ani), nepoata distinsului Onisifor Ghibu, l-a cunoscut destul de bine. In biblioteca familiei mele exista mai multe carti scrise de Onisifor Ghibu, alaturi si de cateva poze daruite de ilustrul nostru strămoş.

 

Ce experienţă aveţi în domeniul voleiului şi / sau ca antrenor?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Ca jucator am obinut trei titluri de campion national (minivolei, juniori 3 si juniori 2), vicecapion national la licee, locul 3 la juniori 1, toate cu echipa Colegiului National Mircea cel Batran Rm. Valcea. La nivel de seniori am activat in divizia A2 la echipa Vartex Rm. Valcea. Rezultatele ca antrenor sper sa vina de acum incolo, ţinând cont sunt inca un pionier in acest domeniu.

 

Ce grupe de elevi antrenaţi la liceul nostru şi cum aţi ajuns antrenor aici?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Antrenez grupele clubului sportiv Era Sport (sperante si initiere – fete). Am ajuns sa antrenez echipele de fete datorita doamnei profesoare Ioanei Sanislav, care a avut incredere in mine si impreuna cu care sper ca vom realiza lucruri cat mai frumoase si durabile in voleiul oradean.

 

„Oradea este

un oraş european,

foarte frumos,

verde şi curat,

cu o perspectivă

excelentă

de dezvoltare”

 

Vă rugăm să ne faceţi o pledoarie în favoarea voleiului. De ce natură sunt beneficiile aduse de acest sport?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Voleiul este un sport spectaculos, aflandu-se printre primele trei sporturi, ca numar de practicanti, in intreaga lume. Despre beneficiile pe care le aduce practicantilor, acestea sunt atat de natura fizico-psihica (dezvoltarea armonioasa a corpului, imbunatatirea starii de sanatate fizice si psihice, dezvoltarea gandirii si multe altele), cat si cu o implicatie sociala (comunicare, socializare, munca in echipa). Lipsa contactului direct cu adversarul reduce posibilitatea accidentarilor. Este un sport elegant, chiar aristocrat, deoarece practicantii trebuie sa posede calitati din intreaga sfera a acestora (forta, viteza, coordonare).

Din pacate, voleiul este prea putin mediatizat si ajutat de Guvern si presă în România. In ultimii ani s-a incearcat o revigorare a acestui sport, insa, fara un ajutor substantial din partea conducatorilor, este dificil pentru cluburile private sa realizeze investitii pe termen lung.

 

Cum vi se par Oradea şi orădenii?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Am locuit in Bucuresti peste cinci ani de zile, am vizitat multe orase din România si am cunoscut locuitori din toate zonele geografice, insa oameni mai faini ca in Oradea inca nu am intalnit. Despre oras am numai cuvinte de lauda. Un oras european, foarte frumos, verde si curat, cu o perspectiva excelenta de dezvoltare. Pe scurt, cel mai frumos oras din România.

 

V-ati adaptat oraşului şi locuitorilor săi?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Eu m-am adaptat din plin, iar oradenii m-au adoptat mai repede decat as fi crezut.

 

 

Cunoasteti ceva si despre celelalte trei licee care poartă numele ilustrului strămoş al dumneavoastra?

CĂTĂLIN  MIHĂESCU: Cunosc faptul ca există trei licee în Ardeal si unul in Republica Moldova care poartă numele distinsului meu strămoş.

Fotografii: arhiva personală Cătălin Mihăescu

au consemnat RALUCA VERDEŞ şi RELISA CIORBA

raluca si relisa

RALUCA VERDEŞ şi RELISA CIORBA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: