ALEX DAVID: Satul în formă de corn (I)

Satul Tăşad se află la 22 km de oraşul Oradea şi la 12 km de Băile Felix, într-o regiune colinară marcată de cumpăna dintre ape, între afluenţii Crişului Negru şi Crişului Repede.

pestera tasad

Peştera Tăşad. Sursă foto: arhiva personală Alex David

Dealurile Tăşadului sunt prelungiri mai domoale ale Munţilor Pădurea Craiului. Ele sunt marcate de fenomene carstice formate de apele subterane pătrunse prin roca calcaroasă, specifică acestor locuri.

Satul datează în acte publice de prin a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Sub vechea denumire maghiara, acesta purta numele de Tasadfo, numire luata de la comandantul maghiar care avea numele de Tokody. Adaosul de fo înseamnă principal, de unde putem deduce ca satul era o regiune importanta pentru populatia militara.

Incercarile de a afla mai multe despre acest sat sunt aproape zadarnice, din cauza pozitiei sale izolate; drumurile vechi impracticabile si ascunzisurile sunt in paduri seculare de odinioara.

În anul 1936, Consiliul Judetean Bihor a incercat sa dea numiri corespunzatoare tuturor satelor care purtau denumiri straine si neadecvate. Asa că pe satul Tăşad e stabilita numirea de Cornişor, numit dupa dealul cu acelasi nume si dupa felul cum este asezat pe o coama de deal in forma de corn.

În partea următoare vom putea afla despre obiective turistice ale acestui sat.

ALEX DAVID

alex david

ALEX DAVID

Advertisements

3 comments

 1. Bianca

  !!! Nonsens…
  Fo=militar?
  ,, (…) de unde se poate deduce că, satul şi în vremurile trecute a fost o aşezare rurală de proporţii însemnate.”

  Like

 2. Alex

  Toate informatiile din acest reportaj le am de la secretarul Asociatiei Culturale Tasadia.Dansul se ocupa de administrarea muzeului,iar daca doresti poti sa vizitezi si tu muzeul care este deschis in fiecare zi a saptamanii pentru a te convinge ca toate cele spuse sunt adevarate.

  Like

 3. Bianca

  Stiu destule despre Tasad 🙃 Ideea e ca am citit si eu reportajul de unde te-ai inspirat. De acolo si citatul de mai sus. Probabil nu ai inteles bine, si ai parafrazat gresit, dar se poate corecta. Sa nu intelegi gresit, apreciez munca ta. Si chiar iti sugerez sa faci o continuare legat despre superstitiile din acel sat. Sunt foarte interesante! Mult succes, Alex!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: