ALEXANDRA-DARIA COITA: A venit în România pentru studii

Rada Cimpoi este elevă în clasa a XI-a A la Liceul Teologic Penticostal Betel, Oradea. S-a născut în Republica Moldova, într-o familie numeroasă, fiind cel mai mare copil din cei cinci ai familiei.

rada cimpoi

RADA CIMPOI

Anii copilăriei i-a petrecut în orașul natal, Chișinău, unde a absolvit școala de muzică. A luptat și a învățat pentru a avea un viitor mai bun, prin urmare a decis să-și continue studiile în România, deoarece în Republica Moldova nu sunt recunoscute studiile la nivel european.

De la vârsta de 15 ani, ea și-a părăsit familia și țara, fiind nevoită să se integreze într-un nou colectiv. La început i-a fost greu, dar datorită colectivului prietenos de colegi, și-a putut crea noi relații de prietenie și să cunoască persoane noi.

„Aflându-mă aici în Oradea de doi ani, am reușit să cunosc foarte multe persoane noi și să-mi fac mulți prieteni, ne spune Rada. De asemenea, am realizat că contactul direct cu o anumită cultură facilitează înțelegerea acestui mediu și culturii sale, adică a tradiților și obiceiurilor.

În cazul meu, faptul că m-am integrat într-o nouă țară și un nou mediu m-a ajutat să înțeleg cultura românilor din acest teritoriu, județul Bihor, schimbându-mi părerea despre acest popor – din românii «reci și duri», de care mă avertiza mama să mă țin mai la distanță, în români primitori și călduroși.

În ceea ce privește întâmpinarea și acceptarea unui nou membru în colectivul clasei, au un aer blând creștinesc, dar în plan personal fiind niște persoane închise și nestrânse, care nu împărtășesc necazurile și îngrijorările cu persoanele apropiate din jur, ci ținându-le în sine și luptându-se cu ele personal”.

RADA02

„Dar în ciuda acestor lucruri, sunt nespus de bucuroasă să mă aflu în acest oraș minunat, Oradea”.

Coita Alexandra-Daria

ALEXANDRA-DARIA COITA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: