ADRIAN BĂLAN & GEORGE LUPUȚ: Andrei este dublu campion mondial! Plus VIDEO

Andrei Șuteu este un elev de 15 ani, care învață la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea. El practică karate de șase ani, are centura maro și luptă la categoria 65 de kg.

campion karate

La început a practicat tenis, dar s-a lăsat și, la sfaturile unui prieten, a mers la primul concurs de karate. După spusele sale, ideea de karate ca nou sport l-a încântat instant.

Andrei ne-a oferit niște informații despre ce calități trebuie să ai pentru a te înscrie într-un un club de karate. În primul rând, îți trebuie încredere în tine. Studiul acestei arte marțiale oferă studentului încredere în forțele proprii.

De pildă, una dintre cele mai des întâlnite temeri e de a vorbi în fața unei mulțimi. Mulți oameni sunt speriați de perspectiva de a apărea în fața altora, de a vorbi unei mulțimi de oameni. Karate reușește să îi învețe pe mulți să comunice.

Faptul că tehnicile sunt complexe și dificil de executat la început înseamnă că va trebui să vă obișnuiți să o țineți din greseală în greseală. În loc să fiți ridiculizați, veți beneficia de sprijin, de sfaturi și de înțelegere din partea celor care au fost și ei odată incepători.

Concentrarea la fiecare sesiune de antrenament este și ea vitală, ne spune sportivul.

Apoi, condiția fizică. Andrei se antrenează câte două ore pe zi. După doar câteva săptămani de practicat karate, musculatură începe să se reliefeze, crește rezistența la efort, mobilitatea e mai bună. Veți simți mușchi despre care nu știați că există.

Și nu în ultimul rând – poate chiar cea mai importantă calitate spune el – este DISCIPLINA. În karate există o ierarhie similară, într-un fel, celei din armată. Există gradele superioare (sensei și sempai) care trebuie respectate.

Studentul trebuie să fie atent la ce i se explică și să execute comenzile. Altfel, va plăti orice abatere prin exerciții de forță (flotări, abdomene, genoflexiuni).

Mentorul său este sensei Vaida Ioan.

Iar acum să trecem la ceea ce l-a făcut celebru.

Prin multă muncă,

Andrei a ajuns să fie

dublu campion mondial

la categoria sa.

Titlurile de campion mondial au fost câștigate la Sabbiadoro (Italia) și la Budapesta (Ungaria).

Are în total 78 de medalii și 11 trofee și reprezintă România cu mândrie la fiecare concurs la care participă.

A trecut și prin momente grele, dar nu s-a dat bătut, a strâns din dinți și a luptat până la capăt.

Ne-a povestit și o întâmplare din cariera sa. Avea un nou concurs în câteva zile și era foarte motivat să-l câștige, însă printr-o neatenție și-a rupt un deget la picior în timpul antrenamentului. A fost foarte dezamăgit și abătut. Nu a avut de gând să participe, dar s-a ambiționat, a  participat în cele din urmă și a câștigat șapte meciuri, chiar și cu degetul rupt.

Sfatul său pentru toți cei care vor să reușească într-un anumit sport e să creadă în ei și să lupte pentru ceea ce își doresc!

ADRIAN BĂLAN, GEORGE LUPUȚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: