MARIA PAȘCALĂU: Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai convingători

La începutul lunii septembrie 2018, echipajul antidrog al liceului nostru, format din elevele Nicola Moga, Maria Bodiu, Maialgesa Dat şi Patricia Ilea, condus de doamna profesoară Violeta Jăhăleanu, a participat la faza naţională a Concursului de Proiecte Antidrog „Împreună”, care s-a desfăşurat în localitatea Eforie Sud.

Concursul a avut ca scop implicarea elevilor în diverse activităţi, dar mai ales într-o competiţie frumoasă ce a avut ca mesaj lupta împotriva drogurilor. Echipajul s-a calificat la faza naţională prin prezentarea la faza judeţeană a unui portofoliu cu imagini şi text, doresc să menţionez aici doar câteva: un flashmob antidrog, o discuţie cu un psiholog, o competiţie sportivă între licee, i-au avut ca parteneri de joc pe elevii de la Liceul Aurel Lazăr Oradea, expoziţii, etc. În urma activităţilor realizate în proiect a fost editată şi o revistă cu titlul sugestiv “Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri”, care vă stă la dispoziţie în format electronic pe pagina de Facebook “LOGO ÎMPREUNĂ”.

Probele concursului naţional au fost diverse şi au constat în participarea la 12 ateliere din 16 posibile, a câte 50 minute fiecare, desfăşurate trei zile la rând; parcurgerea unui Treasure-hunt cu diferite activităţi, spre exemplu să facă un castel din nisip şi diverse materiale reciclabile care le găseau pe plajă sau să facă o poză la răsăritul soarelui; şi un traseu aplicativ în care participanţii trebuiau să treacă pe la fiecare atelier şi să dovedească competenţele deprinse la ateliere în cele trei zile.

Iată cateva declaratii ale echipajului, în urma participării la acest concurs:

“Acest concurs mi-a adus cea mai frumoasa experienţă din această vară. M-a făcut să imi dau seama că munca în echipă este foarte importantă deoarece te ajută să comunici mai uşor şi astfel iţi faci mulţi prieteni. Prin acest concurs am învăţat multe lucruri noi, am rămas doar cu amintiri plăcute şi nu regret deloc faptul că am ales să fac parte dintr-un asemenea concurs.”  (Dat Maialgesa, clasa a X-a A)

“Unul dintre cele mai importante momente din viață este cel în care descoperi că realizările tale au adus o schimbare în jurul tău, dar și în interiorul tău, în sufletul tău. Acest concurs a fost unul dintre cele mai frumoase experiențe. Unitatea echipei, spiritul competitiv, cât și bucuria cu care am întâmpinat fiecare etapă a concursului ne-au ajutat să ne formăm, ne-au dăruit clipe de neuitat care ne vor însoți toată viața. Repetarea lucrurilor care definesc fericirea în viața omului este necesară, iar dorința de a participa în continuare la asfel de concursuri este vie și totodată are ca scop fericirea completă spre care aspiră sufletul meu.” (Bodiu Maria, clasa a X-a A)

“Sinceră să fiu, am plecat la drum foarte neîncrezătoare, însă am fost foarte bucuroasă să constat că a fost o experienţă minunată în care am avut şansa de a lega prietenii şi de a face lucruri pe care nici nu ştiam că le pot face. Aş repeta oricînd această experienţă fără să stau pe gănduri.” (Moga Nicola, clasa a X-a A)

“Pentru mine a fost o eperienţă inedită şi totodată una din cele mai frumoase experienţe de până acum. Am fost foarte încântată de toate activităţile făcute, fiecare formator ne-a învăţat lucruri frumoase şi interesante, şi sper ca experienţa aceasta să se repete şi la anul.” (Ilea Patricia, clasa a X-a A)

“Atingerea obiectivului echipei – educarea adolescenţilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de cannabis în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului – va fi realizată ca o operațiune complexă ce se va întinde pe o perioadă de câteva luni de zile, din septembrie până în luna mai 2019. Se vor organiza numeroase colaborări practice, direct utile campaniei, echipei și a publicului implicat. Parcursul va fi unul foarte îndrăzneț, ce va necesita dedicație trup și suflet din partea echipei, cunoștințe în multe domenii, utilizarea tuturor resurselor disponibile, management eficace și va accesa toate valențele personalului de proiect, fiecare membru având sarcini specializate pe un anumit domeniu. Bineînţeles vom continua activităţile şi ne vom direcţiona atenţia spre atingerea obiectivului: implicarea unui număr cît mai mare de elevi, profesori şi membri ai comunităţii în acest tip de activităţi.” (prof. Violeta Jăhăleanu)

Participantele la concurs sunt mândre de experienţele acumulate în acest proiect şi consideră că vor avea o influenţă pozitivă asupra celor din jurul lor.

Acestea îi vor impulsiona pe tineri să participe activ la acest tip de activităţi sau să se implice în alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea lor personală, totodată îi vor învăţa să îşi ocupe timpul liber într-un mod mult mai benefic sau, de ce nu, dacă li se va ivi ocazia, îi vor convinge pe consumatori să se lase de acest viciu.

MARIA PAȘCALĂU

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: