TEODORA NICORICI & NATALIA KRISTALI: „Am pictat toată casa scării cu artă naivă”

Joi, în data de 18 octombrie, am avut onoarea de a participa la o expoziție de artă naivă, care s-a desfășurat la Muzeul Țării Crișurilor.

pic03

Foto: Teodora Nicorici

Această expoziție a avut scopul de a scoate în evidență valoarea artei naive din România și mai ales a artiștilor care au muncit foarte mult la aceste lucrări.

Evenimentul a ajuns la a cincea ediție. La început nu se credea foarte mult in reușita acestui proiect, dar iată că astăzi am ajuns la ceva fumos.

La inceput a vorbit directorul Muzeului Țării Crisurilor, Aurel Chiriac, care a facut o scurtă prezentare a proiectului, după care ne-a citit numele artiștilor a lecăror lucrări erau expuse. Artiștii prezenți erau din Bacău.

Lucrările prezinta viața omului in diferite anotimpuri sau diferite momente ale vieții, precum nuntă, botez, culesul merelor sau a grânelor.

Am avut ocazia să vorbesc cu mai mulți pictori de artă naivă, precum Ion Măric, cel mai în vârstă pictor de artă naivă din Romania, Adrian Donisanu, dar si cu doamna Salomea Andronic, aceasta de asemenea având o vârstă foarte înaintată (81 de ani).

La această expoziție au fost prezenți elevi din toate liceele, ceea ce ne arata că elevii sunt interesați de frumos și că acești artiști vor avea continuatori.

pic01

Cadrul în care au fost expuse lucrările a întregit frumusețea acestora.

Artiști de mici copii

Doamna Salomea Andronic ne-a povestit câteva momenta din viața sa. Ne-a povestit că la vârsta de 10-11 ani aceasta desena pe pămant harta Romaniei.

Când fetița sa a mers la școală, aceasta a făcut o pictură naivă pe care a daruit-o învățătoarei. Aceasta a dus pictura acasă, unde a fost remarcată de către soțul său. Acesta i-a propus doamnei Salomea să meargă la niște cursuri pentru pictură de artă naivă.

Aceasta a urmat la Bacău aproximativ trei ani acele cursuri, după care a început să picteze acasă.

Chiar anul trecut, în perioada iernii, aceasta ne-a spus că a pictat sapte tablouri,

Pe lângă talentul in arta plastică, aceasta mai are un talent, acela de a scrie poezii.

pic02

Alături de domnul Ioan Măric și de lucrările acestuia.

O altă onoare a fost aceea de a vorbi cu cel mai în vârstă pictor de artă naivă din Romania, domnul Ioan Măric.

Acesta ne-a spus că operele sale surprind viața omului in diferite anotimpuri, dar și in diferite situații, precum culesul merelor etc.

Un lucru impresionant a fost momentul in care acesta ne-a spus că în blocul in care stă a pictat toți pereții de pe casa scărilor cu pictură naivă. La întrebarea noastră, ,,Ce ați pictat?”, acesta ne-a răspuns că a pictat spontan, ceea ce i-a venit in minte, și că nu avea un plan cu ce să picteze acei pereți.

TEODORA NICORICI, NATALIA KRISTALI

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: