ADRIANA ȘTIUBE: A fi sau a nu fi… student în străinătate

„Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu“ spunea marele prozator irlandez James Joyce. Fiind la vârsta la care trebuie să își aleagă un drum în viață, mulți adolescenți pun în balanță studiile în străinătate cu cele în țară.

globe

Artwork: Adriana Știube

Este puțin înspăimantator faptul că viitorul e în mainile nostre, nu-i așa? Studiile in afara țării fac cu ochiul fiecaruia, dar ar fi bine de stiut faptul ca acestea au si multe dezavantaje.

Mai precis, această alegere de a studia în afara țării este o sabie ascuțită, cu două tăișuri.

De ce să (nu) studiez în țară?

Printre principalele aspecte pozitive ale studiilor peste granita se numara rata mare a posibilitatii de angajare si cunoasterea unor noi culturi. Un studiu recent a scos la iveala faptul ca 97% din absloventii unei universitati de peste hotare isi gasesc un job in maximum 12 luni de la absolvire.

Acest fapt este foarte tentant, deoarece, din pacate, in Romania exista mii si mii de absolventi ai unor facultati renumite, dar care nu isi pot gasi un job (experienta fiind principalul impediment) sau, in multe cazuri, ajung sa lucreze in domenii care nu au nicio legatura cu pregatirea lor.

Mai apoi, ideea de cunoastere a unor noi culturi, a unor oameni cu obiceiuri si stiluri de viata diferite este un alt factor care ii influenteaza pe adolescenti sa  isi caute de in afara tarii. Acest fapt se datoreaza firii umane, care este mereu in cautare, cercetare, in special in cazul adolescentilor.

Spuneam mai sus ca studiile peste hotare sunt o sabie cu doua taisuri, fapt pentru caare acestea au si dezavantaje. Principalul impediment ar fi, dupa cum se banuieste, banii. Costurile ridicate ale taxei de scolarizare sau cazarea sunt aspecte care, in cele mai multe cazuri, spulbera visul tinerilor de a studia in alta tara. Unele facultati din strainatate au taxa de scolarizare 0 (zero), dar, in schimb, plata chiriei este exorbitanta, ajungand pe alocuri si la 3.000 lei lunar (cateva sute bune de dolari / lire).

Pas vioi pe un drum greșit

Lumea mass-media este pur si simplu imbacsita in politica, in blamarea Parlamentului, a Guvernului. Toata Romania galopeaza cu pasi mari si vioi pe un drum gresit. Singurul lucru prin care putem salva ceva este educatia – de la cei sapte ani de-acasa pana la teza de doctorat.

Educatia, cinstea si moralitatea au devenit niste defecte ale omului, ipocrizia fiind la loc de cinste.

Viitorul e in mainile fiecaruia, fiecare fiind obligat moral sa faca ceva pentru tara in care a vazut prima data lumina vietii.

Aceste fapt este si primul “avantaj” al studierii in tara: Romania are nevoie de tineri pregatiti din toate punctele de vedere, mai mult decat niciodata. Din pacate, tara noastra mediatizeaza incultura, ipocrizia si coruptia, iar oamenii de valoare raman in umbra.

Uniti, oamenii pot muta muntii – tocmai de aceea studierea in tara ar fi un pilon pus la temelia unei noi Romanii: una curata, demna, lipsita de inculti care ne fac de ras la fiecare apariție si care, cinstit vorbind, sunt hoți la drumul mare.

Romania e in mainile tinerei generatii, doar ea mai poate face ceva. Omul are o datorie fata de sine si fata de Dumnezeu: sa-si aleaga, faureasca si traiasca destinul, deoarece orice vis e un urlet al sufletului, care vrea sa se exprime.

Scumpa mea generație, alege înțelept!

ADRIANA ȘTIUBE  

adriana stiube

ADRIANA ȘTIUBE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: