Comunicarea în situații de criză

Echipajul antidrog a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, în colaborare cu Asociaţia  Părinţilor Adoptivi au organizat sâmbătă 20 octombrie 2018 începând cu orele 15ºº un eveniment cu tema „Comunicarea în situaţii de criză” care a implicat o sesiune generală, discuții pe grupuri de interes părinți, fete și băieți și un atelier de creație pentru cei mici.  Invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost doi psihologi, este vorba despre Theodora Puşcaş şi Andrei Puşcaş care au pornit discuțiile pe subiectul iertării în rândul adolescenţilor. 

image003

Echipajul antidrog a liceului format din Dat Mayalgesa, Moga Nicola, Bodiu Maria şi Covaci Adelina îndrumaţi de doamna prof. Violeta Jăhăleanu au coordonat atelierul de creaţie improvizat într-o sală de clasă, le-au explicat celor mici obiectivul principal al activităţii, şi rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Motto-ul etalat pe panoul frumos decorat cu frunzele toamnei personalizate de cei mici, a fost ales în urma unei sesiuni brainstorming şi l-am considerat ca fiind cel mai potrivit temei abordate „Întoarce-ţi faţa către soare şi umbrele vor cădea în urma ta” şi totodată cel mai potrivit pentru a fi folosit şi pentru proiectul educativ antidrog „Paşi împreună” demarat în luna octombrie 2018, din cadrul Concursului Naţional de Proiecte Antidrog „Împreună”.

Prima parte a evenimentului desfăşurat în sala festivă a liceului a fost alocată corului Asociaţiei Părinţilor Adoptivi „Ambasadorii speranţei” care au interpretat o melodie despre iertare în prezenţa a peste 60 de persoane, adolescenţi şi părinţi ai acestora.

În introducere a fost subliniată vasta experienţă pe care cei doi pe care au acumulat-o de-a lungul timpului în interacţiunea lor cu persoanele bolnave de diabet sau alte boli de nutriţie, reliefându-se foarte pregnant influenţa stresului asupra declanşării acestor boli.

A fost explicat conceptul iertării şi barierele în calea iertării, cum anume iertarea ne poate vindeca, precum şi metode şi exerciţii de relaxare.

„Iertarea este medicamentul necesar pentru sănătatea noastră sufletească. Prin ţinerea de minte a răului „gândurile şi sentimentele negative coboară în subconştient, provocând în viaţa noastră tot felul de probleme şi pătimiri”. Prin iertare însă, toate acestea dispar. Prin urmare, iertarea este un medicament şi pentru trup. „Cei care-i iartă pe duşmanii lor prezintă o îmbunătăţire a sănătăţii psihice şi somatice, în timp ce oamenii care păstrează «vie» amintirea răului care li s-a făcut sunt în primejdie ca de-a lungul timpului să sufere de angoasă puternică, depresie, psihoză, migrene, hipertensiune şi probleme cardiace”, arată un studiu făcut în America în 1999.”

Interacţiunea publicului cu cei doi psihologi a fost una benefică, pentru că noianul de întrebări ce le-au fost adresate în timpul acestui seminar, de ex. „Cum poate un copil adoptat să-i ierte pe părinţii biologici care i-au abandonat sau pe un profesor care l-a nedreptăţit din acest motiv?” i-au ajutat să înţeleagă mai bine acest tablou adolescentin, psihologii concluzionând faptul că aceşti copii au nevoie de multă înţelegere şi de suportul părinţilor adoptivi.

Prin expertiza vorbitorilor, participanții evenimentului au fost inspirați și motivați la un mod de gândire mai pozitiv, mai senin și mai plin de speranță. Decizia de a ierta factorii suferinței experimentate este începutul conturării unui individ mai puternic și mai stabil în societate. Prin iertare individul alege să se întoarcă spre soare și decide să lase în urmă tot ce e umbrit, rece și suferind. Schimbarea în bine a lumii din jurul nostru începe cu schimbarea lumii interioare a fiecăruia dintre noi. Un individ orientat spre soare, spre lumină și pozitivism este un catalizator al schimbării în bine.

Prof. VIOLETA JĂHĂLEANU

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: