CLAUDIA GAVRILAŞ: Un popor cu valori creştine

Referendumul mult discutat, despre care toţi am citit sau auzit, a avut loc pe data de 6.10.2018, încheindu-se pe data de 7.10.2018. Am avut onoarea de a afla ce înseamnă acest referendum pentru domnul Laurentiu Pascuti, pastor şi fost profesor la Colegiul Biblic Est-European.

Prezenţa cea mai mare la vot s-a înregistrat în județul Suceava (30,67%), pe locul 2 clasându-se Dâmbovița (28,98%), respectiv Bihor (28,92%). Cea mai slabă prezenţă a fost în Covasna (8,95%). Per total, prezența la vot a cetățenilor români a fost de 20,41%.

LAURENTIU PASCUTI

Domnul Laurentiu Pascuti, pastor şi fost profesor la Colegiul Biblic Est-European

Domnul Laurentiu Pascuti ne-a marturisit urmatoarele:

„Dreptul de a avea o opinie şi de a fi luată în considerare, dreptul de a decide în dreptul nostru ca naţiune a fost câştigat cu mare preţ la Revoluţia din 1989.

Au fost mulţi oameni care au plătit cu viaţa lor pentru ca opinia noastră să conteze. Dreptul de a avea un referendum, o consultare a poporului, a fost plătit scump, de aceea consider că nu trebuie tratat cu uşurinţă.

Constituţia ţării noastre, aprobată iniţial prin referendum în 8 decembrie 1991 şi modificată ulterior în urma referendumului din 18-19 octombrie 2003, prevede clar modul în care poate fi aceasta modificată. Articolul 150, aliniatul 1, stipulează că «Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.»

În anul 2015, peste 3 milioane de români şi-au exprimat dorinţa de a se iniţia o revizuire a Constituţiei prin care să se aducă o clarificare articolului 48, prin specificaţia «între un bărbat şi o femeie» în loc de «soţi». După trei ani de discuţii şi dezbateri, Parlamentul a decis organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei potrivit iniţiativei menţionate mai sus.

Care sunt scopurile acestei iniţiative?

Clarificarea în Constituţia României a noţiunii de căsătorie, cu scopul de a împiedica o modificare posibilă a Codului Civil care să permită căsătoria între persoane de acelaşi sex. Dorinţa aceasta vine în contextual evoluţiilor recente din unele ţări membre ale Uniunii Europene, precum şi din alte ţări, care au legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Protejarea copiilor noştri în faţa unei expuneri agresive la valori diferite în ce priveşte familia de cele pe care noi care noi, ca români, un popor cu valori creştine, le susţinem. Definiţia creştină tradiţională a căsătoriei este uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. Modificarea Constituţiei este propusă cu precădere avându-se în vedere viitorul copiilor noştri, educaţia pe care dorim să o capete aceştia şi valorile pe care dorim ca aceştia să şi le însuşească.

Constituţia României apără dreptul fiecărui individ la viaţă intimă, familială şi privată (art. 26). Aliniatul 2 stipulează: «Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.» Drepturile şi libertăţile fiecăruia sunt limitate de încălcarea drepturilor altora. Acest articol adduce în discuţie totodată «bunele moravuri». Prin urmare, nimeni nu ar trebui ca prin acţiunile sale să încalce bunele moravuri, respective acea conduit morală agreată de majoritatea societăţii. Ce anume stabileşte această moralitate? Până nu demult, relaţiile între persoane de acelaşi sex cădeau în afara sferei bunelor moravuri. Acest demers nu caută să îngrădească drepturile şi libertăţile nimănui, ci să apere moralitatea promovată de o credinţă creştină tradiţională.

Cu siguranţă, am putea găsi şi alte motive ale acestei iniţiative. Recent însă, 47 de europarlamentari au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care se pronunţa împotriva referendumului. Ce nu înţeleg aceştia, sau nu vor să înţeleagă, este că iniţiativa nu aparţine unuipartid politic, ci unui grup însemnat de români. Este un drept constituţional al nostrum câştigat cu mare preţ, pe care nimeni nu are voie să îl conteste, nici măcar Uniunea Europeană. A împiedica organizarea acestui referendum ar fi o dovadă de totalitarism. Fiecare om are dreptul să-şi exprime opinia sa, însă dreptul de a iniţia o revizuire a Constituţiei nu poate fi contestat de nimeni”.

Opinia domnului Laurentiu Pascuti raspunde întrebărilor mai mult sau mai puţin aberante din urma Referendumului.

CLAUDIA GAVRILAŞ gavrilasclaudia22@gmail.com

Claudia

CLAUDIA GAVRILAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: