EVOCARIERA te pune-n pâine!

Care sunt întrebările cu care se confruntă adolescenții când vine vorba despre viitorul lor profesional și, mai ales, ce pot face ei pentru a înlesni procesul decizional?

evocariera la ghibu

Bianca Bioşa şi Alexandra Marian, psiholog şi doctorand în consiliere vocaţională, s-au întâlnit în 29 mai cu elevii din clasele a XI-a de la Liceul Onisifor Ghibu. Foto: arhiva logopaper

Am susținut la sfârşitul lunii mai o serie de workshop-uri de consiliere vocațională pentru elevi de clasa a XI-a, experiență care m-a împins să scriu acest articol.

Este normal ca la 16 ani să nu stii încotro să te îndrepți când vine vorba despre alegerea unei viitoare ocupații care ia forma, ca prim pas, în alegerea unei facultăți.

Din păcate, este normal, căci sistemul educațional tradițional nu ne oferă contextul să facem cunoștință cu educația vocațională – ce tipuri de ocupații există pe piață, care este legătura între ele și diferite interese profesionale, ce trebuie să știu și să fac ca să aleg o ocupație în detrimentul alteia și, poate mai important decât toate, cine sunt eu când vine vorba despre viitoarea mea ocupație?

CITEŞTE ŞI Workshop de consiliere în carieră

Elevii ne-au spus că au ales (acei 30% dintre cei care deciseseră până în acest moment) un domeniu pornind de la cât se câștigă („banii”) și dacă le-ar plăcea să facă acel lucru („mi-ar plăcea sau nu”), în această ordine, desigur.

Ei bine, cât de tare s-ar fi schimbat acest procent dacă adolescenții ar afla despre ETAPA DE EXPLORARE când vine vorba despre decizii de carieră?

În această etapă este important ca tinerii să ia contact cu cât mai multe ocupații – prin intermediul job-urilor de peste vară (iar varianta de chelner sau ospătar sunt opțiuni tentante atât din punct de vedere financiar, cât și ca dezvoltare personală), al internship-urilor sau voluntariatului (chiar și în activități extra-curriculare pe care le oferă școlile).

Adolescenților le-ar prinde bine să mai afle despre care sunt abilitățile și competențele lor – altfel spus, la ce sunt ei buni și ce le place să facă. Mai mult decât notele la mate sau română, i-ar ajuta să descopere care dintre hobby-urile lor ar putea reprezenta o competență căutată pe piața muncii – de pildă, fotografia și abilitățile de editare sau o limbă străină. Care dintre calitățile lor, precum socializarea sau spiritul de echipă dezvoltat, s-ar putea transforma într-un atu, când vine vorba despre o viitoare ocupație.

ETAPA DE AUTOCUNOAŞTERE este esențială când vine vorba despre alegerea unei cariere, căci dacă aceasta nu este asumată adecvat, în locul tinerilor, decizia cu privire la viitorul lor profesional va fi luată de către prieteni, părinți sau colegii din clasă – în funcție de opțiunile lor personale.

Așadar, elevi, adolescenți, tineri faini și plini de viață, hotărâți voi cum va arăta viața voastră profesională! Însă hotărâți în cunoștință de cauză. Iar pentru a putea face acest lucru, expuneți-vă: căutați activități prin care să aflați lucruri despre voi. Ce vă place să faceți și ce nu; la ce sunteți buni și la ce mai trebuie să creșteți; care sunt interesele voastre când vine vorba despre activități profesionale și care sunt lucrurile pentru care sunteți lăudați de cei din jur.

Toate acestea le veți afla doar dacă veți întreba, veți chestiona, cu mult curaj și cu un obiectiv clar în minte, să aflați cine sunteți și care este ocupația potrivită pentru voi!

BIANCA BIOŞA

bianca biosa

BIANCA BIOŞA

Bianca Bioşa este psiholog şi consultant Resurse Umane pentru companii din România şi multinaţionale. Contact: biancabiosa@gmail.com, tel. 0747 056 266, Facebook EVOCARIERA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: