ADRIANA ŞTIUBE: Nimănui nu îi pasă de un mediocru!

„Nu încerca să atingi perfecţiunea, dar încearcă să scapi de mediocritate”. Aceste cuvinte constituie baza „discursului” pe care vreau să-l prezint.

Vreau sa ma adresez celor de clasa a VIII-a, care „au supravietuit” evaluarii nationale – sa speram, cu bine!

Urmeaza sa va alegeti liceul la care ati visat si in care o sa va petreceti patru ani din viata. Apropo, „anii de liceu sunt cei mai frumosi ani din viata” este un cliseu. Nu e asa in toate cazurile. Pentru mine, acesti ani ai adolescentei au fost, intr-adevar, frumosi, dar va garantez ca o sa ajungeti sa detestati toate transformarile voastre, care au loc in special la nivel psihic. O sa va indragostiti cam in zece minute, o sa suferiti dupa „Făt-Frumos”, o sa va convingeti ca un minut poate aduce in sufletul vostru mii si mii de stari; vorba aia, „de la agpnie la extaz”.

Oricum, toate lucrurile astea sunt benefice si absolut necesare in devenirea noastra.

Scriu aceste randuri in modul in care eu as fi dorit sa le citesc cand eram clasa a VIII-a si eram un om… mediocru. Pe langa multele frici pe care le am, mediocritatea este una dintre ele.

Stiti voi… genul ala de adolescent care sta cuminte, e dragut cu toata lumea, vorbeste doar cand e intrebat si, cel mai important, isi tine gura, deoarece ii e frica sa isi spuna parerea, crezand ca va fi luat in ras, blamat si asa mai departe. Asta e o scurta descriere a vechiului „eu”, dar si a multora dintre voi.

Am ajuns la profilul de jurnalism al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, din intamplare. In clasa a IX- a, imi pastram inca mediocritatea, neiesind cu nimic in comun, desi uneori aveam momnte in care imi spuneam, timid si ezitant, parerea.

In clasa a X-a treaba s-a schimbat enorm. Profu’ de jurnalism mi-a prezentat un proiect, pentru care am aplicat, castigand o finantare. Floare la ureche, ar spune unii. Dar imaginati-va cum a aratat o fată timida, lipsita de incredere in sine si curaj, care a trebuit sa isi prezinte proiectul in faţa a o suta de oameni.

adriana-stiube

ADRIANA ȘTIUBE. Sursă imagine: oradealife.ro

Acesta a fost momentul in care mi-am spus ca gura inchisa si frica de a supara pe cineva cu parerea mea trebuie sa dispara. Nimanui nu ii pasa de un mediocru! Mi-am facut curaj, m-am provocat pe mine insami si am zis ca asta e momentul sa ies din multime.

La ora de jurnalism nu o sa auziti teorie, ci o sa fiti pusi – cine vrea, nimic obligatoriu – sa scrieti materiale, sa luati interviuri. O sa va dati seama ca fiecare om e special, diferit; o sa capatati incredere in voi; o sa va dezvoltati abilitatile de comunicare.

Scoala ne invata multe: sa scriem, sa citim, sa calculam, sa memoram, dar ea nu ne-a invatat niciodata ceva vital: sa avem incredere in noi, sa vedm in noi o valoare.

Va spun cu mana pe inima ca tot ceea ce sunt acum, toata increderea pe care o am in fortele mele (desi puţină), se datoreaza profului de jurna’, pe care o sa-l cunoasteti, daca veniti la noi. Am invatat de la orele de jurnalism sa fii un om vertebrat, echilibrat, sa iti asumi responsabilitati si sa NU iti fie frica sa iti sustii parerea. Orice lucru, oricat de deranjant ar fi, daca il impachetezi frumos, lasi impertinenţa de-o parte, poate fi spus oricui.

Pofilul de jurnalism o sa va invete ceva practic, nu doar sa invatati ca Ion este un ţăran sarac si avar sau ca Pitagora si-a botezat teoria dupa propriul nume (sună nasol asta cu teoria, dar, vorba aia, „sunt la filo, nu imi place mate”).

Sunteti tineri! Aveti o viata inainte! Alegeti intelept! Indrazniti sa iesiti in fata! Faceti-o treptat, chiar daca nu aveti curaj, cautati in voi un gram de incredere si totul o sa fie bine. Nu incercati sa iesiti in evidenta prin impertinenţă, prin orgoliu (care, folosit cu cap, e benefic).

Bucurati-va de tot ceea ce aveti si munciti pentru tot ceea ce va doriti. Scapati de timiditate, mediocritate si tot ce va face sa fiti ca restul multimii. Indrazniti, iesiti in fata si demonstrati-va voua ca suneti o valoare, ceva care, slefuit, va deveni o opera de arta. Nu va fie frica sa gresiti, zambiti si mergeti mai departe.

Cam asta as fi vrut eu sa aud in clasa a VIII-a, iar acum, in clasa a XII-a, mi-as dori ca toti profesorii, nu doar profu’ de jurna’ si inca vreo doi, sa ne invete ce inseamna increderea in noi si importanta iesirii din zona de confort.

Alegeti intelept si nu uitati: „Daca nu lupti pentru ceea ce vrei, meriti ceea ce ai”.

Vă aşteptăm în echipa jurnaliştilor de la Ghibu!

ADRIANA ŞTIUBE

adriana stiube

ADRIANA ŞTIUBE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: