Mai bine invidios decât gelos

Este bine să fii invidios atâta timp cât nu ești gelos. Gelozia, de cele mai multe ori, este văzută drept o emoție negativă, adesea sinonimă cu răzbunarea sau amărăciunea.

received_1709138495874192

Foto: arhiva personală Ioana Vasile

Un exemplu tipic de gelozie se găsește și in scenariile romantice când un partener de viață este gelos pe celălalt din cauză că acesta vorbește cu altcineva.

Un alt exemplu de gelozie este atunci când suferi deoarece vezi cum oamenii obțin realizări sau lucruri pe care tu nu le poți avea.

Acest sentiment poate să ne conducă spre decizii proaste, pe care mai târziu le vom regreta.

 

Diferențe fine

Gelozia este o emoție profundă, care tinde să fie percepută ca fiind ceva negativ, chiar distructiv, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. În cantități mici, gelozia poate sa fie și benefică: poate să mențină un cuplu împreună, să consolideze relația și să ne facă să fim mai atenți la acțiunile pe care le facem, ca să nu-i rănim pe cei din jurul nostru.

Invidia este și ea un sentiment care poate fi atât dăunător când este dus la extrem, dar și benefic atunci când este în cantități mici. O putem folosi în favoarea noastră pentru a face schimbarea de care aveam nevoie.

Prin invidie pozitivă, suntem stimulați să luptăm mai mult pentru obiectivul pe care îl avem și ne face să perseverăm încontinuu, până ajungem la rezultatul dorit.

 

De ce simțim aceste emoții?

David Straker, autorul studiului Changing Mind, spune că gelozia este modul în care reacționăm atunci când pierdem ceva sau pe cineva. Când ești atașat emoțional de o persoană sau de un lucru și acesta este luat sau pleacă de la tine, sentimentele percepute sunt de furie și durere.

În schimb, invidia este concurenta pe ceea ce nu ai. Daca vezi că un prieten are un lucru pe care și tu ți-l dorești, dar nu-l poți obține, începi să-l invidiezi. Cantitatea de invidie pe care o simțim este raportată la nivelul „nedreptății” pe care o trăim în acel moment.

Read the rest in Paperless

IOANA VASILE

ioana vasile

IOANA VASILE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: