Lumea din «Game of Thrones»

Cunoscut în România ca Urzeala tronurilor, serialul american produs de HBO incorporează elemente de fantezie, acţiune şi dramă, fiind o adaptare a seriei de romane A song of ice and fire, scrisă de George Ray Martin, utilizând titlul primei cărţi pentru adaptare.

image001

Foto: arhiva personală George Chiţa

Autorul cunoscut în lumea literaturii ca G.R.R. Martin a câştigat în ultimii 20 de ani un renume pe plan international, fiecare volum devenind un best-seller si ajungand sa fie cu usurinta comparat cu John Tolkien.

Ambii utilizeaza o lume mitică, având elemente ca magia, diferite rase similare oamenilor, însă în timp ce Tolkien a abordat tema magiei ca putere principala si prezinta lupta vesnica dintre bine si rau, Martin a abordat un plan mai apropiat de viata reală, plasat în perioada medievală, similar Europei si Africii, în care principalul subiect este lupta politica pentru tronul din săbii topite de flăcările unui dragon, simbol al conducerii celor şapte tărâmuri din Westeros.

Seria este impartita în trei planuri principale, urmarind aventurile personajelor separate de sute de kilometri. Primul este familia Stark inconjurata de tradari si lupte politice pentru cele şapte tarâmuri clar inspirate de Regatul Unit.

Al doilea plan este povestea lui Jon Snow, fiul nelegitim al lui Eddark Stark, find blocat în pozitia de Night Watcher, paznici ai regatului, situati pe un zid urias din gheata.

Ultimul plan are ca personaj pricipal pe Daenerys Targarien, regina dragonilor, ea fiind ultima dintre descendentii fostei familii regale, acum exilata pe Continent.

Momentan, serialul are 67 de episoade, fiecare cu o durata de 50 de minute, planul fiind de a lansa un ultim sezon cu opt episoade în 2019.

GEORGE CHIŢA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: