ALEXANDRA VLAS & DENISA MEHESZ : Adela pe locul I la concursul „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”

Joi, în data de 10.05.2018, în Piaţa Unirii, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului şcolar judeţean de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”. Concursul, dedicat elevilor de liceu, a avut 12 premianţi, Adela Cipleu fiind cea care a luat locul întâi.

premiantii

Premianţii. Foto: arhiva personală Adela Cipleu

Concursul a fost inițiat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor și cu revista lunară de cultură Familia din Oradea.

Concursul a debutat la 15 ianuarie 2018, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, și s-a încheiat la 14 aprilie 2018. A fost organizat cu ocazia împlinirii, la 14 aprilie 2018, a 151 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, în revista de cultură „Familia” şi a avut ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, ce sentimente, ce proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii în revista în care debutase la 9 martie 1866.

Premiile acordate elevilor au fost oferite de Târgul de carte Gaudeamus.

Acest concurs a fost dedicat claselor de liceu şi au fost implicate nu doar şcolile din Oradea, ci şi cele din Ştei, Beiuş, Marghita şi Salonta. Eseurile au impresionat in mod deosebit prin emotia transmisa.

Un colaj care va cuprinde fragmente din eseurile cele mai valoroase va fi publicat în numărul din iunie al revistei de cultură Familia. Colajul va fi imprimat pe hârtie specială şi va fi depus într-o capsulă a timpului care, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, va fi plasată la fundaţia soclului statuii lui Mihai Eminescu.

Elevii care au scris eseurile sunt invitaţi ca, după 32 de ani, să participe la deschiderea capsulei timpului, în 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Adela Cipleu, elevă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, în clasa a IX-a, a acceptat să ne împărtăşească puţin din experienţa ei.

Adela Cipleu

ADELA CIPLEU

Adela ne spune ca s-a hotarat sa participe la acest concurs deoarece i-a placut tema abordata, in adancul sufletului ei simtind dintotdeauna o dragoste fata de trecutul glorios al patriei sale .

Adela ne spune: „Parintii mei sunt cei care ma sustin de fiecare data la concursuri si la olimpiade, tatal meu fiind chiar alaturi de mine in momentul premierii.’’

Adela la festivitatea de premiere

Adela la festivitatea de premiere. Foto: arhiva personală Adela Cipleu

Revista Familia va prelua un fragment din eseul Adelei, care va fi publicat in numarul din iunie al revistei .

Adela ne-a împărtăşit bucuroasă un fragment din eseul său:

„Unde sunt distinsele capete încoronate şi eroii trecuţi sub aura legendarului, care prin uimitoarea lor forţă morală şi sclipitoare iniţiativă au ridicat naţiunea română de pe marginea abisului primitivismului între elitele occidentale. Să ne reamintim pentru o clipă că, atunci când în 1866 principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a luat în primire tronul unei ţări cu o proaspăt concretizată conştiinţă naţională, el a fost întâmpinat, practic, de un spirit, un peisaj profund anacronic.’’

ALEXANDRA VLAS, DENISA MEHESZ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: