„Nu mă rup de ce-i străbun”

Muzica populară românească reprezintă bogăţia pe care ţara noastră o deţine. Oriunde am merge în lume ne putem mândri cu o aşa bogăţie incomensurabilă. Pe această temă am avut deosebita plăcere de a discuta cu Ciprian Pop, un tânăr interpret de muzică populară.

image001

Ciprian Pop. Sursă foto: arhiva personală

Ciprian este un tânăr talent care s-a făcut remarcat în toată ţara datorită vocii sale excepţionale. A urmat cursurile Colegiului Naţional de Arte Ion Vidu din Timişoara. După terminarea liceului a ales să aprofundeze studiile muzicale la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

El are în palmares multe premii câştigate la diverse festivaluri sau concursuri, însă pe lângă acestea se poate lăuda şi cu cele două CD-uri lansate până în prezent. Cel mai recent CD se intitulează Nu mă rup de ce-i străbun.

Acest album a fost înregistrat în colaborare cu orchestra de muzică populară de la Novi Sad, Serbia.

În anul 2014 a participat la spectacolul de lansare a acestui album, spectacol care a avut loc în Timişoara. Acest spectacol a fost realizat împreună cu orchestra din Novi Sad şi Asociaţia Pro Datina.

image002

Ciprian Pop alături de nume sonore ale muzicii populare bănăţene – Mihaela Petrovici, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca şi Doriana Talpeş (Sursă foto: arhiva personală Ciprian Pop)

De copil a crescut cu muzica populară în casă, auzind-o la radio sau la TV. Primul său eveniment a fost în cadrul unei aniversări a unui coleg de şcoală. La acea vreme avea vârsta de doar 15 ani. Aceea a fost scânteia care a aprins în el dragul de muzica populară.

Participarea la diversele festivaluri muzicale l-a ajutat să se formeze ca interpret.

Niciodată nu a căutat notorietatea, ci valoarea. Ciprian ne-a mărturisit că perseverenţa şi seriozitatea sunt cele mai esenţiale calităţi pe care le poate avea un interpret.

Dacă e să vorbim despre colaborările sale cu diverse ansambluri, am putea spune că a colaborat şi încă mai colaborează cu marile ansambluri ale ţării. Aici amintim Ansamblul Profesionist Banatul din Timişoara, Ansamblul Profesionist Cindrelul Junii Sibiului din Sibiu, Ansamblul Profesionist Crişana din Oradea şi Ansamblul Profesionist Maria Tănase din Craiova.

Întrebându-l ce îşi doreşte de la viitor, Ciprian ne-a răspuns că nu îşi doreşte nimic altceva decât sănătate, ca să poată cânta şi încânta publicul.

MARIA PAŞCALĂU pascalau.maria99@gmail.com

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: