ADRIANA UNGUR: Caută perfecțiunea caracterului!

Mihaela Roşca, elevă la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, în clasa a XI-a C, a practicat karate de la vârsta de 10 ani la Clubul Sportiv Fudoshin Oradea, unde a fost antrenată şi susținută de către sensei Mihai Turla. Mihaela a acceptat cu multă bunăvoință să ne răspundă la cateva întrebări.

Roşca Mihaela Claudia01

MIHAELA ROŞCA

REPORTER: Ce te-a determinat să începi cursurile de karate? 

MIHAELA: De mică mi-a plăcut sportul, indiferent de domeniu, am practicat handbal şi fotbal chiar din clasele primare, iar după am continuat în paralel cu karatele. Având doar 10 ani, îmi era foarte greu, aşa că am ales ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, karatele.

 

REPORTER: Care sunt cei care te-au inspirat la început?

MIHAELA: În vara anului 2010 am făcut un curs de înot cu doamna antrenoare Adriana Turla, care mi-a propus primul curs de karate. Ea este persoana care m-a introdus în lumea artelor marțiale. Totuşi, cel mai mult pot să spun că am fost inspirată de către antrenorul meu, Mihai Turla. El este persoana care a fost lângă mine la fiecare pierdere şi cel care mereu m-a îmbărbătat în momentele de slăbiciune, citându-l pe sensei Dan Stuparu: „Astăzi puțin mai bine ca ieri, mâine puțin mai bine ca astăzi”. Datorită acestor persoane, am obținut rezultate foarte bune la campionatele naționale şi medalia de aur, împreună cu titlul național al României, la Campionatul Mondial în anul 2013, care a avut loc la Praga.

 

REPORTER: În ce ritm ai luat examenul de centură? 

MIHAELA: În karate culoarea centurii oglindeşte experiența şi munca depusă. În sens filosofic putem spune că centura albă semnifică naşterea, începutul. Centura galbenă semnifică primele raze de soare, cunoştintele de bază. Centura portocalie semnifică soarele. Centura albastră semnifică marea, apa. Centura maro semnifică pământul. Iar cea neagră, universul.

 

REPORTER: Ce a însemnat obținerea centurii negre pentru tine?

MIHAELA: Eu am ajuns la centura neagră în decursul a şapte ani. Este o mare mândrie pentru mine, reprezentând genul feminin într-un sport specific masculin a fost o adevărată provocare pe care am acceptat-o fără pic de ezitare.

Roşca Mihaela Claudia02

REPORTER: În ce fel ți-au schimbat karatele existența? 

MIHAELA: Pe lângă un fizic sănătos, în urma antrenamentelor am învățat să gândesc sănătos. Codul de principii după care se ghidează karatele este Dojo Kun-ul, în traducere:

Mai întâi! Caută perfecțiunea caracterului! Aşa să faci!

Mai întâi! Fii credincios şi loial! Aşa să faci!

Mai întâi! Fii sincer! Aşa să faci!

Mai întâi! Fii respectuos! Aşa să faci!

Mai întâi! Nu fi violent! Aşa să faci!

În încheiere, aş vrea să îi mulțumesc Mihaelei pentru timpul acordat şi bunăvoinţa cu care a acceptat să îmi răspundă întrebărilor.

ADRIANA UNGUR

Adriana Ungur

ADRIANA UNGUR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: