MARIA PAŞCALĂU: „La givan” cu Sergiu

De această dată vom vorbi despre tot ceea ce înseamnă grai, tradiţie şi obiceiuri bănăţene. Pe această temă am avut deosebita plăcere de a discuta cu Sergiu Boian, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean.

image001

Sergiu Boian (arhiva personală)

Sergiu Boian s-a născut la data de 10 februarie 1983, în satul Herendeşti, judeţul Timiş. În anul 2006 a absolvit Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie – specializarea Geografie, Limba şi literatura franceză. De profesie este profesor de geografie şi limba franceză, dar şi realizator al emisiunii în grai bănăţean „La givan cu fraţii Boian”, emisiune care este difuzată pe postul local de televiziune TEN TV din Lugoj.

Sergiu a început să scrie poezii în grai bănăţean încă de la vârsta de 14 ani, devenind mai apoi membru al cenaclului Victor Vlad Delamarina, sub atenta îndrumare a domnului ŞtefanPătruţ.

În prezent, Sergiu colaborează cu Radio Timişoara la emisiunea „Gura satului”.

A publicat poezii în grai bănăţean şi în ziarul „Redeşteptarea” din Lugoj. La vârsta de 16 ani a publicat primul său volum de poezii în grai bănăţean, volum care se numeşte „Către mileniul şe vine”. În anul 2003 a publicat cel de-al doilea volum de poezii, care se numeşte „Iarna dîn noi”. Acest volum a fost laureate al Concursului de Literatură Dialectă „Marius Munteanu”.

De curând, Sergiu a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean.

Din copilărie a fost atras de graiul bănăţean şi de poezia dialectă. De mic copil a recitat poezii în grai bănăţean la diverse festivaluri şi emisiuni radiofonice. A început să scrie, prima sa carte publicându-o pe vremea când era la liceu. Odată copleşit de acest microb, şi în ziua de azi cochetează cu aceeaşi pasiune de a recita sau „de a givăni cu goşcii emisiuni” pe care o moderează împreună cu fratele său.

image002

Sergiu alături de fratele său, Silviu, în postura de prezentatori ai emisiunii „La givan cu fraţii Boian” (foto: arhiva personală Sergiu Boian)

Eram foarte curioşi să aflăm dacă bănăţenii din ziua de azi mai sunt păstrători de tradiţii. Sergiu mi-a relatat că în Banat încă se mai păstrează vechile tradiţii, însă nu în totalitate ca în alte locuri.

Nu am avut cum să nu îl întrebăm şi despre unele obiceiuri consacrate din Banat. În zona Banatului, ruga satului care se organizează în aproape toate satele bănăţene este una dintre cunoscutele obiceiuri din acea zonă. Este un prilej de sărbătoare pentru întreaga comunitate. În acea perioadă, fiecare casă îşi aşteaptă „goşcii”, adică musafirii. În foarte multe sate, dansul este deschis de către preotul satului. Sătenii încă mai îmbracă cu sfinţenie portul popular.

Pentru final, Sergiu ne-a pregătit o strofă dedicată întregului colectiv LOGO Paper şi tuturor cititorilor acestei platforme: Ce scriu licenii vrei să vezi?/ Dă şi tu un clik, te rog! / Citeşti tot, te abonezi, / Pe Logo Paper, pe blog!

MARIA PAŞCALĂU

image003

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: