CARMEN ARDELEAN & ELENA CIORBA: Harul de a cânta şi încânta

Sânziana Toader Ardelean, în vârstă de 43 de ani, născută în Maguri-Racatau din judeţul Cluj, dar stabilită în Oradea, este cântăreaţă de muzică populară.

FVinului-16102015-AG-165

Sanziana Toader Ardelean

Aceasta canta de mic copil; inca de la gradinita canta si nu-si punea problema de emotii, fapt pentru care nu era serbare la care sa nu cante.

Un moment special, ce a ramas in sufletul dansei, este cel in care aceasta a participat la o preselectie pentru un ansamblu din Oradea, unde au participat mai multi solisti, iar in urma preselectiei, Sanziana a avut bucuria de a fi aleasa ca membra, solista al acelui ansamblu.

In prezent, doamna Sanziana este liber profesionist, iar alaturi de sotul ei, Catalin Ardelean, au un band cu care participa la diferite evenimente, unde sunt invitati.

Sanziana a absolvit Scoala Populara de Arte Francisc Hubic din Oradea si Facultatea de Muzica din Oradea, sectia pedagogie muzicala, unde a studiat canto, pian si folclor. Aceasta abordeaza mai multe genuri muzicale, deoarece se adreseaza publicului de toate varstele, fapt prin care si-a castigat fanii, cucerind suflete de la copii de gradinita si pana la generatii de oameni in varsta.

17917681_846154938877160_6498024836525871439_o

Chiar daca abordeaza mai multe genuri muzicale, pentru ea muzica populara este mai importanta, facand-o pe aceasta sa traiasca sentimente deosebite atunci cand o canta. Sanziana se bucura enorm cand vede ca oamenii sunt fericiti cand o asculta cantand.

A fost sustinuta de familie si de multe alte persoane care au avut incredere in ea si in talentul ei, printre care si regretatul profesor Let Marcu, profesorul Florin Maris, profesorul Stefan Ioanovici si profesoara Pitic Zorica. Dansa ne marturiseste ca familia sa o sprijina cel mai mult, o ajuta neconditionat, iar cu sotul sau, care este si el muzician de profesie, se completeaza perfect, atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi.

Cu band-ul pe care il are repeta impreuna cu sotul eiFVinului-16102015-AG-164, de obicei, o data sau de doua ori pe saptamana, iar daca au vreun eveniment de o anvergura mai mare, se intalnesc mai des.

Ssanziana canta la diferite evenimente, precum nunti, concerte, botezuri, majorate etc. si ne marturiseste ca este costisitor sa fii cantareata, deoarece tot timpul trebuie sa arati impecabil, sa investesti in imagimea si promovarea ta.

Ne marturiseste ca din muzica se castiga bani, insa pentru ea cea mai mare satisfactie nu sunt banii, ci aprecierea si dragostea cu care este inconjurata atunci cand se afla in fata publicului.

 

Sanziana se considera norocoasa, deoarece orice si-a dorit, prin munca, vointa si credinta, i s-a indeplinit, fapt pentru care ii multumeste bunului Dumnezeu.

Toate cantecele sale sunt create de ea si de sotul ei, atat textele, cat si liniile melodice. Piesele au in centru mare parte din viata ei si a celor din jur, fiind cantece de dragoste, de suflet, voie buna, care au profunzime sufleteasca si morala, deoarece cantecul popular este alinarea sufletului si de multe ori ceea ce nu poate spune prin vorbe, canta.

Prin nenumaratele sale melodii se numara,,M-o facut maica frumoasa”, ,,Doamne toti oamenii tai”, ,,Am avut taicuta bun”, ,,Am venit cu voie buna”, ,,Bunicii nu o sa-i uit” etc.

Doamna Sanziana a participat la o sumedenie de concursuri unde a acumulat multa experienta si a obtinut multe premii.

Pentru Sanziana, folclorul este tot ceea ce are un popor mai frumos si mai sfant. Cantecul popular i-a adus alinarea sufletului, i-a amplificat bucuriile, a facut-o sa uite de problemele cotidiene, i-a dat un nume si i-a daruit nenumarate satisfactii.

Nu poate spune ca are un idol in materie de muzica populara, insa a apreciat si apreciaza marii artisti consacrati.

Coperta fata

Ea ne confeseza ca ar fi multe de invatat de la viata, iar ceea ce ne propunem noi se realizeaza numai cu ajutorul divinitatii.

Isi doreste pentru viitor sa fie sanatoasa, atat ea cat si familia ei, sa poata realiza tot ceea ce si-a propus, impreuna cu sotul ei.

Un mesaj pentru viitorii cantareti de muzica populara: ,,Daca Dumnezeu v-a dat un har, datoria si obligatia voastra este sa valorificati acest har. Sa munciti mult, pentru ca sunt convinsa ca, atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, nu exista sanse de esec si nu uitati niciodata de unde ati plecat!”

Printre albumele scoase se numara ,,Hai lui lui fetita mea”, ,,M-o facut maica frumoasa” si ,,Am un socru de-omenie”.

Foto: arhiva personala Sanziana Toader Ardelean

Sanziana Toader Ardelean poate fi gasita pe Facebook la urmatoarele adrese: Sanziana Toader Ardelean Page Artist (pagina oficiala), Armonia Band Oradea sau Sanziana Toader Ardelean (pagina personala).

CARMEN ARDELEAN, ELENA CIORBA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: