Caută critici, nu complimente

Gândește-te la ultima oară când ai primit un compliment şi la ultima oară când ai fost criticat. Fără îndoială, când ai fost complimentat te-ai simțit bine, iar când ai fost criticat, ai fost supărat şi ţi-ai fi dorit să nu fie adevărat.

N-ar trebui să fii surprins de reacţia ta la comentariile negative; nu reprezintă decât un mecanism de supravieţuire. Acest lucru se întâmplă deoarece nu vrem să fim percepuţi de cei din jur ca dezamăgind, aşa că preferăm să nu ascultăm critica nimănui.

Fără să acceptam critica şi comentariile constructive  din partea celorlalţi, evoluţia noastră şi oportunităţile ar fi reduse, iar pe termen lung am fi predispuşi eşecului.

Un exemplu răsunător in acest sens este Microsoft KIN, un telefon lansat in 2010 care a fost un eşec măreţ. in ciuda cheltuielilor de marketing si dezvoltare in valoare de 1 miliard de dolari. De necrezut , telefonul a rezistat pe piaţă doar 48 de zile. Care a fost problema? Compania nu a fost testat pe publicul-ţintă, decât după lansarea pe piaţă, şi si nu a fost de mirare ca utilizatorii intre 15-30 ani au preferat firme precum Android, BlackBerry sau iPhone, in defavoarea Microsoft KIN.

Sa folosim o analogie pentru a înțelege de ce critica este mai utila decât complimentele. Sa presupunem ca laudele si complimentele reprezintă mâncarea sănătoasa. Nimeni nu poate afirma ca mâncarea sănătoasa este rea pentru noi. Însă chiar si mâncarea sănătoasa ne poate îmbolnăvi, in momentul in care este in exces.

Aşa se întâmpla si in cazul laudelor: un compliment nu a omorât pe nimeni, însă odată ce suntem complimentați foarte des, ne pierdem dorința de a face orice si așteptam complimente pentru a ne alimenta mândria.

Read the rest in Paperless

CRISTINA OLAR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: