CARMEN ARDELEAN & ELENA CIORBA: Pe drumul folclorului

Anamaria Turc Gal, în vârstă de 31 de ani, din Oradea, este cântăreaţă de muzică populară şi cântă de 23 de ani.

Anamaria ne marturiseste ca inceputurile sale in legatura cu muzica au fost cand aceasta a inceput sa mearga la scoala, unde domnul sau invatator, Traier Sandor, i-a descoperit talentul spre muzica.

De acolo a inceput activitatea Anamariei in domeniul muzicii populare. Ea a ales sa cante muzica populara deoarece a crescut in casa ascultand această muzică, iar mama sa ii canta mereu cand se punea la somn.

Apoi, muzica populara o defineste aceasta ca om, fiind modalitatea prin care poate transmite toate sentimentele traite – de la fericire, iubire, veselie si pana la durere, suparare si tristete.

folk02

Profesoară la Palatul Copiilor

Anamaria a inceput sa ia ore de canto in clasa a V-a la Palatul Copiilor si Elevilor Oradea, unde azi este profesoara, dupa care a studiat canto incepand cu clasa a X-a, la Liceul de Arta, avand-o profesoara pe Dana Oprescu Marusca.

De-a lungul anilor de canto, Anamaria a avut mai mulţi profesori coordonatori: Traier Sandor, Fluieras Ioan, Mezei Melchior, Maris Hinsu Florin si Oprescu Dana.

In prezent, ea preda ore de canto copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 18 ani, iar impreuna cu ei studiaza si ea zilnic, pentru ca studiul este mama invataturii, a perseverentei si excelarii.

De la varsta de 8 ani a fost sustinuta de catre parinti si restul familiei (bunici, unchi, matusi), pana cand a reusit sa se descurce si singura – asta insemnand varsta de 17 ani. De atunci a inceput sa castige din cantat si sa se descurce singura; in prezent este sustinuta si de sotul ei, ne marturiseste interlocutoarea noastră.

 

Cântă cu Moştenitorii Cântecului

Anamaria canta mai multe genuri de muzica: de petrecere,de pahar, usoara, dar aproape de sufletul ei este si va ramane mereu muzica populara. Este muzica prin care ea reuseste sa isi transmita gandurile si starile sufletesti si tot ea o reprezinta in totalitate.

In prezent, Anamaria are o formatie numita Mostenitorii Cantecului, cu care participa la diverse activitati si evenimente.

În cei 23 de ani in care canta a facut parte din doua ansambluri: Florile Bihorului (1996-1998) si Nuntasii Bihorului (1999-2005), cu care a continuat colaborarea pana in 2015.

De asemenea, a colaborat cu Ansamblul Profesionist Crisana, Ansamblul Bihorul si Orchestra Rapsodia Bihoreana.

Repeta in prezent cu formatia ori de cate ori are ocazia, insa in perioada de aprofundare repeta aproximativ 4 ore pe zi.

Anamaria a inceput sa cante la diferite evenimente inca de la 17 ani si o face si in prezent. Canta la spectacole de orice gen, precum Zilele comunei, spectacole şcolare, spectacole aniversare, spectacole caritabile, petreceri private, botezuri, nunti, majorate etc.

folk01

Pe urmele Floricăi Ungur şi Mariei Haiduc

Ne marturiseste ca este costisitor sa fii cantareata doar daca doresti sa te faci cunoscuta şi mediatizata, aici fiind adevaratele costuri, fara de care nu te poti numi cantaret; fără piese personale, videoclipuri si reclamă, nu esti cantaret.

Anamaria are in prezent mai mult de zece cantece personale:, printre care Pe drumul din satul meu, Cine-o facut azi joc, D-aici pan’ la badita, Ai strans inima in tine, Legana-m-as legana, Badea cu ochii de mure, Bade n-ai mai da de bine, Dar e dulce dragostea. Nu poate spune ca are o melodie preferata, toate ii sunt dragi, dar poate mai aproape de inima ii este melodia Pe drumul din satul meu, deoarece in aceasta melodie descrie o mica particica din viata ei.

Ne marturiseste ca din copilarie a avut două voci pe care le-a urmat si le-a invatat repertoriul: Florica Ungur si Maria Haiduc.

De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri, precum Mandre-s cântecele noastre,Eu mi-s mandra-n sat, Pe fir de balada, Mamaia, Tinere talente, Mostenitorii, Mugur de tezaur si multe altele. La acestea a obtinut premii de toate felurile, pana la marele premiu al festivalului,dar nu acestea au contat pentru Anamaria cu adevarat – adevaratul succes a fost participarea alaturi de oameni noi, faptul ca a cunoscut oameni de valoare, interpreti si oameni de cultura importanti.

folk03

Anamaria ni se confeseaza ca au fost concursuri la care nu a trecut de preselectie, fapt care a suparat-o pe moment, insa a invatat ca nu tot timpul e posibil sa fii la nivelul asteptarilor si ca poti avea si zile proaste, dar conteaza foarte mult sa stii sa le depasesti si sa mergi mai departe.

In viitor,aceasta isi va indruma copiii spre muzica populara, iar in ce o priveste, va lansa un CD de muzica populara si va continua sa cante peste tot unde va fi chemată, pana cand o va lasa vocea, sanatatea si varsta.

Anamaria are si un mesaj pentru viitori cantareti de muzica populara: „Daca iubiti ceea ce faceti, atunci o sa stiti mereu ce aveti de facut. Sa studiati mereu, sa participati la orice fel de concurs şi spectacol, deoarece prin cantat mult te redescoperi, progresezi, perseverezi si capeti experienta. Experienta si intamplarile aparute sunt cele care te definesc ca artist si ca cantaret. Daca vei reusi sa treci peste hopurile care vor aparea, atunci succesul va fi al tau,dar nu uita: studiază şi cântă mereu live, deoarece din greseli,inveti mult!”

Anamaria poate fi contactata la nr. de telefon 0745294107, pe Facebook la paginile Anamaria Gal Official sau Anamaria Gal, sau la adresa de e-mail gal_ana_maria@yahoo.com

CARMEN ARDELEAN, ELENA CIORBA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: