Cel mai slab leu

Leul încheie 2017 la cea mai slabă cotaţie din ultimii cinci ani. Leul a pierdut peste 3 procente faţă de începutul anului, iar analiştii spun că deprecierea arată cât de nesănătoasă este creşterea economică a României, bazată pe importuri masive, alimentate de un consum tot mai mare. Oficialii BNR sunt însă mai puţin îngrijoraţi şi dau asigurări că leul nu va slăbi accentuat în perioada următoare.

În prima zi bancară din 2017, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,5175 lei/euro, iar în prima zi a anului 2018, cursul calculat de Banca Naţională a fost de 4,6597 lei/euro. Euro a coborât cu 26 bani, până la 4,6573 lei, iar dolarul cu 1,15 bani, la 3,8067 lei. Francul elveţian s-a depreciat de la 3,9533 la 3,9531 lei, iar lira sterlină s-a apreciat de la 5,2494 la 5,2524 lei.

Creşterea euro este influenţată şi de preţurile petrolului care au urcat în ultimile luni la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani, evolutia fiind alimentată de o serie de evenimente neprevăzute. O altă ,,monedă’’ în scădere este bitcoin.

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală creată în 2009. Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor. Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Tot mai mulţi oameni trec la moneda virtuală, chiar dacă ea este de câteva luni într-o cădere continuă.

Bitcoin s-a depreciat marţi cu până la 20%, la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, din cauza temerilor investitorilor legate de perspectiva de înăsprire a reglementărilor la nivel global, relatează Bloomberg citat de News.ro. (S.D.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: