DRAGOŞ HODIŞAN: Design-ul în rândul tinerilor

M-am săturat să-mi dea unii tovarăşi peste bot, fiind chiar mai mici ca mine, că eu stau acasă şi nu fac nimic şi ei câştigă în euro chiar săptămânal.

 

E vorba despre design, despre care am realizat că a luat amploare şi la noi în ultimii trei ani, şi am zis că trebuie neapărat să scriu despre asta. So… deşi e două dimineaţa, sunt sigur că o să iasa ceva fire.

Totul a inceput cand, undeva prin 2015, in Romania au aparut unii artisti care au dat dovada de un simt al design-ului bun prin artwork-urile de la piese, de multe ori, acestea fiind mai convenabile decat un videoclip. Si pana atunci erau multi designeri, dar mai mici, mai necunoscuti, nepunandu-se in Romania accent mare pe artwork, cat se punea pe piesa.

Cum artistii au luat amploare si si-au dorit artwork-uri, normal ca au aparut si oameni care sa le faca. Fie ca si-au inceput cariera de designer desenand in paint sau, ca majoritatea, facand avatare si semnaturi pe forumuri de Counter Strike; in prezent multi tineri romani isi castiga painea din asa ceva.

Treaba e simpla daca te ocupi doar cu artworks pentru piese. Artistul iti da numele piesei, numele lui, tu gasesti o poza blana, care in general ar trebui sa aiba legatura cu piesa (ar trebui doar), mai pui un semn de EXPLICIT CONTENT si aia e, banii pe masa. In general pretul pentru un artwork variaza de la designer la designer, la fel si metoda de plata (Paypal, Paysafe etc.).
Alti designeri nu se ocupa doar cu artworkuri la piese, ducand asta la un total alt nivel, cu caricaturi, personaje, portrete si asa mai departe.

Daca esti destept si te tii ca lumea de treaba, poti sa ajungi sa castigi si 30-40 de euro pe zi. Iti trebuie doar creativitate si indemanare.
Poti lejer sa faci art-uri bune fara tableta grafica, daca te tine capul indeajuns de mult cat sa stii s-o inlocuiesti.

Acum vine cea mai tare parte, anume munca la un alt nivel. Daca stii bine Photoshop, Adobe Illustrator sau ce alte programe mai folosesc designerii nowadays, si ai norocul sa dea de tine cineva din afara, te-ai scos.

Multi români au ajuns sa lucreze cu artisti de talie mondiala, cu milioane de vizualizari pe piesa, care doar cu un post pe instagram cu art-ul facut de tine iti aduc cateva mii de follow-uri in plus.

Unul dintre cei descrişi mai sus este Marco Birlan, un tânăr foarte talentat şi devotat în ceea ce face, totodată înfiinţatorul proiectului muzical World Wide Trappin, care mi-a răspuns la nişte întrebări, pentru cititorii noştri.

26856292_1554556007956778_1571507531_n

MARCO BIRLAN

Q&A

  1. Cum si cand ai inceput sa ai aceasta pasiune pentru design?

Pasiunea pentru design a inceput inca din scoala generala, pe atunci totul fiind doar o joaca. Desi mereu am avut o inclinatie catre arta, paradoxal am terminat o facultate de inginerie energetica.

 

  1. Credeai vreodata ca vei ajunge sa castigi bani din asa ceva?

Totul a inceput din pura pasiune, un simplu hobby. Insa in timp am decis ca merita sa imi valorific talentul prin multa munca.

 

  1. Cu ce artist ti-ar placea cel mai mult sa colaborezi?

Sincer, sunt foarte multe nume mari din industrie cu care as dori o colaborare. Future, Migos, Kendrick Lamar, Young Thug…

 

  1. Ce planuri ai in legatura cu design-ul pe 2018?

2018 a inceput furtunos pentru mine, avand deja colaborari cu Quality Control Music si GLO Gang. Imi doresc sa invat lucruri noi in materie de design si sa imi extind pe cat pot de mult numele si brand-ul in industria internationala.

 

  1. Fiecare are cate un idol / model, fara indoiala, asa ca… al tau care e?

KD Designz, fara indoiala, il urmaresc inca de la inceput. La doar 22 de ani a ajuns sa lucreze constant cu Gucci Mane si sa fie nominalizat la cateva premii nationale in Statele Unite. Am vorbit acum cateva luni cu el, mi-a dat cateva sfaturi importante pe care si acum le urmez.

 

  1. In afara de design, mai ai alta sursa de venit?

Din pacate nu sunt inca la un nivel din care pot trai doar din design. Ma ocup de administrarea mai multor site-uri web pentru o firma din UK.

 

  1. Stiu ca deja ai dus treaba asta la un nivel international, totusi in ce tari ti-ar placea sa te mai extinzi?

Imi place mult trap-ul italian, am colaborat cu BPR Sqvad anul trecut. Sunt cateva nume interesante acolo cu care as dori sa lucrez: Ghali, Sfera Ebbasta sau Dark Polo Gang.

Pagină Facebook MARCO BIRLAN

a consemnat DRAGOŞ HODIŞAN

DRAGOS HODIŞAN

DRAGOŞ HODIŞAN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: