ADRIANA ŞTIUBE: Hai să-i mulţumim acestei Românii frumoase! Plus VIDEO

Joi, 12 decembrie 2017, alături de colegii mei, Bogdan Zsurzs şi Răzvan Gracziaş, am avut plăcerea de a lua parte la evenimentul organizat de domnul profesor Alexandru Sanislav, intitulat „Semnele Cerului”,  care a avut loc în sala festivă a liceului nostru.

 

 

Proiectul a luat nastere in urmă cu un an, cand acesta a fost  finantat in cadrul galei Bursa Talentelor si a avut ca scop, reînvierea portului popular si a însemnătăţii semnelor sacre, prin crearea de ii şi bâte ciobăneşti încrustate.

Evenimentul a  prezentat  aspecte mai putin cunoscute cu privire la semnele aflate pe hainele traditionale ale mosilor si stramosilor nostri.

De asemenea, evenimentul a cuprins si o expozitie de ii traditionale, de bâte ciobănesti, incrustate de elevii inscrisi in acest proiect.

Atmosfera a fost întreţinută de doamna Ramona Novicov, acompaniata de domnul Cătălin Popa (Fundaţia Comunitară Oradea), domnul director al Liceului Onisifor Ghibu, prof.  Iulius Timar, dar şi de alţi invitaţi.

Evenimentul a fost transmis live pe YouTube (filmare Daniel Benea), respectiv înregistrat de Florin Mihocaş şi Darius Bala. Versiunea editată (Florin Mihocaş) o puteţi urmări integral aici:

 

Domnul Sansilav era vizibil emotionat, iar lacrimile isi faceau loc printre zambetul sau.  Pasiunea pe care o pune in acest proiect este una  extrem de mare, fapt care ii da domnului profesor o energie molipsitoare. Modul in care descria aceste simboluri, care sunt „semne sacre cu care stramosii isi impodobeau hainele, portile si batele ciobanesti”,  insufla o pasiune iesita din comun si plina de incredere.

Pe lângă aceste cuvinte ale sale, si copiii inscrisi în acest proiect au avut doar cuvinte de laudă la adresa acestei experiente, in cadrul careia au cunoscut oameni noi si si-au diversificat cunostintele cu privire la originile noastre, ca popor.

Aproape de finalul evenimentului, a avut loc si o mini-prezentare de moda, in care frumusetea colegelor noastre a fost accentuata de frumusetea iilor traditionale. Gasiţi aici cateva poze cu colegele nostre, dar si cu cele mai reprezentative simboluri din inventarul traditional românesc.

Tot acest eveniment il putem rezuma in cateva cuvinte: „un costum popular e un temple la purtător”, dupa  cum a conchis domnul Sanislav, citând cuvintele lui Ioan Sorin Apan.

Acest eveniment a fost o lectie. Îi auzim (prea) des pe unii: „România asta nu ne ofera nimic, ne distruge viitorul!” Dar hai să ne punem o intrebare: noi ce ii  oferim României? Domnul Sanislav a dat un raspuns care ar trebui sa ne trezeasca la realitate: tradiţia este ceea ce reprezinta un popor, nu ultimele branduri de haine.

Hai să ne mândrim cu ceea ce avem si sa-i multumim acestei Românii frumoase, care, de-a lungul timpului, desi a fost fărâmiţată şi pion în faţa celor puternici, si-a păstrat tradiţia intactă, ca pe un tezaur care nu poate fi distrus nicicând.

LOCURI DE MUNCĂ ÎN BIHOR

casier

Săptămâna aceasta se caută:

asfaltor, barman, casier, cusător, electrician auto

Informaţii suplimentare găsiţi pe lista locurilor vacante de la AJOFM BIHOR, valabilă din 13 decembrie 2017.

Sperăm că v-am făcut curiosi si va invitam sa staţi cu ochii pe noi, deoarece vom publica în curând un interviu cu domnul Alexandru Sanislav, filmat în studioul nostru.

25463514_1530324443718727_1060726890_n

ADRIANA ŞTIUBE, BOGDAN ZSURZS, RĂZVAN GRACZIAŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: