EMANUELA BOGDAN & FLAVIA BOGDAN: „Muzica te face un om mai bun”. Plus VIDEO

„Vioara este a doua limbă maternă pentru mine. Ea mă ajută să comunic, să îmi exprim trăirile, sentimentele, să fiu eu însămi”, spune Dora Lăpuște, o tânără de 18 ani, talentată, care locuiește în Cluj-Napoca. Din dorința de a afla mai multe despre pasiunea ei pentru muzică și în special pentru vioară, i-am adresat câteva întrebări.

A început să studieze vioara la vârsta de 7 ani. Chiar dacă inițial s-a înscris la secția pian din cadrul școlii de muzică, aceasta a fost ochită de o profesoară de vioară, care i-a văzut urechea muzicală foarte bună și mâinile de violonistă și care, cu certitudinea că era menită să cânte la vioară, a convins-o să renunțe la pian.

„Tind să cred că nu e nimic la întâmplare, adică faptul că am avut încredere în acea profesoară și m-am lăsat convinsă să aleg vioara. În timp, după câțiva ani de studiu, am început să descopăr frumusețea și profunzimea acestui instrument.”

Cel mai  important lucru în acest domeniu este să ai multă răbdare. Chiar dacă nu a fost dintotdeauna o fire extrem de răbdătoare, Dora a învățat să se educe pe parcurs. Sunt momente și acum în care nu are răbdarea și dispoziția necesară, însă a învățat, odată cu timpul, să și-o impună.

Pe parcursul anilor, a avut mai mulți mentori, profesori deosebiți care au ajutat-o să ajungă unde este astăzi: până în clasa a VIII-a a studiat cu trei doamne profesoare: Cristina Pușcaș, Mariana Varga și Lucia Pop. Următorii doi ani a studiat cu prof. Corina Marc, iar din clasa a X-a profesorul și mentorul ei este prof. dr. Nicușor Silaghi.

A ținut să îl menționeze și pe corepetitorul ei, pianistul și profesorul Peter Kolcsar, un muzician deosebit care a inspirat-o foarte mult.

Dora se simte mult mai atrasă de repertoriul violonistic clasic, fiind de mică familiarizată cu această muzică. Chiar dacă nu a avut prea mari tangențe cu muzica contemporană și nici nu o atrage neapărat, aceasta crede că are tot timpul din lume să descopăre și farmecul acestui gen de muzică.

„Până în prezent am avut numeroase colaborări, fiecare având o mare importanță pentru mine. Am concertat pentru prima dată ca solistă alături de Filarmonica Transilvania Cluj, într-un concert baroc dirijat de Petronius Negrescu. Am colaborat cu Young Famous Orchestra și dirijorul Vlad Agachi în concerte cu artiști precum Analia Selis, Mariano Castro, Ilian Gârneț și alții. De asemenea, am luat parte la concertele de la Ateneul Român al Orchestrei Fundației Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare, în concerte cu soliștii Roman Kim, Remus Azoiței, Alexandra Dariescu și Teodor Ilincăi.

În ultimii doi ani am cântat de două ori ca solistă alături de Filarmonica de Stat Transilvania, în concertele Gradus ad Parnassum, avându-l ca dirijor pe Joszef Horvath.

De-a lungul anilor, am lucrat cu numeroși artiști de prestigiu, precum Adelina Oprean, Alexandru Gavrilovici, Ana Torok, Melinda Bereș și Răsvan Dumitru. Vara aceasta am participat la un Masterclass în Viena, unde am avut ocazia să lucrez cu violoniștii Joanna Kurkowicz și Mario Hossen, renumiți soliști de talie internațională.”

Dora se mândrește cu numeroase premii câștigate la concursuri și festivaluri, cele mai importante fiind premiul II și mențiune la etapele naționale ale Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, și premiul III la Concursul duo vioară-pian din cadrul Festivalului Mozart.

La întrebarea „Cum te vezi peste zece ani?”, aceasta a răspuns: „Pentru mine e foarte clar că viitorul meu nu va fi altfel decât în domeniul muzical. Probabil peste zece ani voi avea deja construită o carieră și cred că voi fi un muzician foarte activ, visul meu fiind acela de a înființa un cvartet de coarde. Peste zece ani, la fel ca și acum, mă văd transmițând prin fiecare vibrație a viorii sentimente profunde de emoție și sensibilitate, având o mare responsabilitate – aceea de a face oamenii să asculte muzica cu plăcere.”

Recomandarea ei pentru voi, toți cititorii și iubitorii de muzică, este să viziteze cât mai des sălile de concerte, pentru că muzica te face un om mai bun.

Pe muzicieni îi îndeamnă să nu cânte niciodată din dorința de a demonstra ceva sau din spirit de competitivitate, ci să pună suflet și pasiune în fiecare notă pe care o cântă. Numai așa muzica poate să ajungă la sufletele celor care îi ascultă: „Muzica este un dar de la Dumnezeu, iar noi, muzicienii, suntem datori să îl oferim cu generozitate omenirii.”

EMANUELA BOGDAN, FLAVIA BOGDAN

EMANUELA BOGDAN, FLAVIA BOGDAN

FLAVIA BOGDAN, EMANUELA BOGDAN

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: