ALEX TOADER: Școala și minciunile succesului

În oarecare măsură, școala chiar ne decide viitorul, dar oare acest viitor este atât de roz precum pare? Oare școala chiar ne pregătește pentru un viitor de succes? Oare acea diplomă de bacalaureat ne poate decide fericirea? Dacă ai răspuns DA la fiecare aceste întrebări, țin să te anunț ca ai fost păcălit amarnic.

În primul rând, suntem trimiși de către părinții noștri la școală pentru pregătirea noastră, care ne va ajuta să supraviețuim în societate si adevărata lume, care se schimbă extrem de repede, dar școlile noastre nu s-au schimbat foarte mult de sute de ani. Chiar și cei mai de succes oameni au afirmat că sistemul de învățământ actual a fost creat pentru antrenarea muncii de fabrică (Seth Godin), iar educația este modelată pentru controlarea oamenilor în masă și interesele erei industriale (Ken Robinson).

Pe parcursul anilor de școală, elevii primesc instrucțiuni ca de exemplu: „Fiți atenti!”, „Deschideți manualele la pagina x și rezolvați problema y!”, „Nu mai vorbiți!” În școală ești răsplătit pentru supunerea la aceste instrucțiuni.

Acestea sunt metode industriale, care sunt foarte importante pentru cei care lucrează în fabrici, succesul lor depinde de cum vor urma instrucțiunile și de cum respectă cu exactitate ceea ce le este spus. În schimb, lumea moderna promovează creativitatea şi ideea de a fi dispus să împărtășești și să schimbi propriile idei cu alți oameni, or elevii niciodată nu vor dezvolta aceste aptitudini, atâta timp cât respectă metodele industriale.

Viața în şcoală este foarte neadecvata, sistemul transmite un mesaj foarte periculos elevilor, iar acest mesaj este că nu au controlul asupra propriei vieți. Ei trebuie doar să urmeze ceea ce le este indicat.

Experții cred că autonomia este foarte importantă pentru dezvoltarea unui copil, Peter Gray spunea că elevilor nu le place școala deoarece nu se simt liberi; dacă stai să te gândești logic, cât de frustrant este ca în fiecare minut să ți se spună ce să faci?

O altă problemă fundamentală pe care o are școala este învățătura neautentică. Majoritatea învățăturilor care au loc în școli în zilele acestea nu sunt autentice, deoarece constau în memorare și mult tocit, pentru ca în final  să fim supuși unor teste pe baza aptitudinilor noastre de memorare.

Ştim că acest mod de învățare nu este autentic deoarece după examen toată informația acumulată va dispărea, în cea mai mare parte.

Învățătura poate fi mult mai autentică, poate fi mult mai mult decât memorarea unor informații, dar singurele lucruri de valoare pentru sistem sunt testele standardizate – acestea au creat o foarte mare povară atât pentru elevi, cât și pentru profesori și părinți. Elevii stau cu nopţile pentru a memora informații nefolositoare, pe care le vor uita foarte curând.

Avem un sistem foarte standardizat, în care un grup de elevi trebuie să învețe aceleași lucruri în același moment și în aceeași metodă ca și oricine.

Toate acestea nu prea respectă bazele a ceea ce înseamnă om, fiecare dintre noi este unic și diferit, cu toții avem diferite pasiuni și diferite interese și cheia de a fi împlinit în viață constă în a-ți descoperi pasiunile, dar sistemul de învățământ nu prea promovează ideea descoperirii de sine, nu se focusează deloc pentru a răspunde elevilor la anumite întrebări cum ar fi: Oare la ce sunt bun? Ce vreau să fac în viață? Cum mă voi integra în lumea aceasta?

Sistemului se pare nu prea îi pasă.

În lume sunt o grămadă de oameni talentați care au eșuat în școlile cu un sistem tradițional, cum ar fi Winston Churchill, John Lennon, Albert Einstein şi Steven Spielberg. Din fericire, ei au știut cum să răspundă acestor eșecuri, dar nu oricine poate.

Un alt lucru care ne diferenţiază este modul în care învățăm și cât de mult timp ne luăm ca să învățăm anumite lucruri, dar sistemul nu are niciun loc pentru asemenea diferențe. Dacă ești puțin lent în a învăța  ceva, eşti considerat un ratat, când de fapt ceea ce aveai nevoie era doar de puţin timp în plus pentru a-i prinde pe restul din urmă.

Copiii din ziua de azi au toată informația de care au nevoie la degetul mic, evoluția tehnologică a oferit oricui ocazia de a învăța orice, dar – pentru atotcontrol – sistemul a interzis folosirea acestor incredibile unelte, care sunt telefonul sau laptopul.

În concluzie, sistemul de învățământ preuniversitar a cam expirat, este nefolositor si neadecvat erei prezente, dar suntem fericiți cu acest sistem, pentru ca nu ne dorim nicio schimbare, suntem mulţumiți cu stresul și frustrările adulţilor, care ne aşteaptă pe toți într-un final – acesta este succesul promis de atotiubita noastră școală.

ALEX TOADER

Processed with VSCO with b1 preset

ALEX TOADER. Foto: Florin Mihocaş

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: