ANDREEA RAITA & MIRCEA SABĂU: Educatoarea din lumea basmului

Mariana Teodora Pituț este absolventă a Facultății de Științe Socio-Umane din Oradea, licențiată în Științe ale Educației, având specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, promoţia 2008. În vârstă de 39 de ani  educatoarea de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 Sîntandrei, spune că se regăseşte în orice personaj din lumea basmului şi pune atâta pasiune în tot ceea ce face încât niciodată nu s-ar putea plânge că a obosit, atunci când vine  vorba de locul de muncă.


grad01

 REPORTER I: De ce ai ales meseria de educatoare?

MARIANA: Copilăria este un univers al bucuriei, al jocului și revelației. Cred cu tărie că meseria asta, de educatoare, nu stă bine pe orișicine. Cred cu tărie că educația nu se face cu gura închisă și mâinile la spate. Cred cu tărie că pot fi prietena copiilor, cu precizarea că eu le vreau binele. Mie nu-mi rămâne altceva de făcut decât să caut cum anume pot însemna ceva pe termen lung.

Pentru că stă în puterea mea să educ… atunci de ce să nu o fac, exact așa cum mi-ar fi plăcut mie să fiu educată și cum de altfel am fost. Iată unul dintre motivele pentru care am ales această frumoasă profesie.

Atunci când se desprinde de mâna mamei, copilul apucă mâna educatoarei. Pentru fiecare copil în parte, educatoarea devine mama în noul univers numit grădiniță. Se simte singur, este speriat, îi este teamă de ceea ce îl așteaptă.

Depinde de tine, ca educatoare, să-l faci să se simtă în siguranță. Pașii sunt mărunți. Treptat, lacrimile se transformă în zâmbete timide, iar la sfârșitul unei zile în care n-au mai fost lacrimi, ci doar zâmbete, copilul a mai făcut un pas, iar educatoarea pleacă acasă mulțumită și împlinită.

„Ce mare lucru face o educatoare?” – sunt mulți care întreabă asta. „Oricine i-ar putea lua locul… ” Într-adevăr, nu „face” mare lucru, dar ceea ce face, face cu sufletul, face cu dragoste și face cu multă dăruire. Nu-ți poți alege această meserie decât dacă iubești copiii!

 

REPORTERI: Care sunt calitățile-cheie ale unei grădinițe, pe care le caută părinții atunci când aleg  grădinița ideală pentru copilul lor?

MARIANA: Înainte de orice altceva, părinții trebuie să ia în considerare nevoile copilului lor. Cadrele didactice sunt o considerație importantă, deoarece acestea vor fi cele care vor petrece timp cu copilul lor.

Un alt lucru important de luat în considerare este filozofia educațională a grădiniței. Ei trebuie să observe dacă grădinița pe care doresc să o aleagă împărtășește aceleași idei pe care le au ei cu privire la educația și creșterea copiilor.

Curriculum-ul grădiniței, respectiv „Ce va învăța copilul meu acolo?”, este un alt lucru important pe care trebuie să îl știe părinții înainte de a alege grădinița.

Metodele de disciplinare, programul, alimentația, igiena și amenajarea sălilor de grupă, precum și locația, sunt factori importanți de luat în considerare la alegerea grădiniței ideale pentru copilul lor.

 

REPORTERI: Care sunt aptitudinile și calitățile pe care le caută și le așteaptă părinții de la educatoare?

MARIANA: Dragostea pentru copii este definitorie, după care consider că   principala calitate a unei educatoare este vocaţia pedagogică.  Mai apoi, dacă eşti sensibilă, calmă, răbdătoare  şi echilibrată, atunci cu siguranţă poţi să trăieşti printre micuţi și în mod sigur ești pe placul părinților.

 

REPORTERI: Ce te inspiră să fii educatoare?

MARIANA: Voi răspunde la această întrebare în primul rând spunând care este citatul meu preferat, citat care de altfel pot spune că îl simt până în adâncul sufletului meu, deoarece mă inspiră în tot ceea ce fac pentru a împlini această frumoasă misiune pe care o am aici pe Pământ, și anume aceea de a iubi și forma suflete: „Să ții în palmă sufletul unui copil este, cu siguranță, un privilegiu. Să fii important în viața unui copil este, poate, un dar divin!” (J.J. Rousseau)

Arta de a fi educator este minunea de a ne oglindi zilnic în ochii copiilor. Ochișorii unui copil îți pot spune multe: uneori ești zâna bună, alteori ești și vrăjitoarea cea rea, dar ești mereu mama care alină durerea și șterge râurile de lacrimi ești șiprietena de care cei mici au atâta nevoie!

Și-atunci se întâmplă o minune! Minunea de a fi educator!

au consemnat ANDREEA RAITA şi MIRCEA SABĂU

MIRCEA SABĂU şi ANDREEA RAITA

MIRCEA SABĂU şi ANDREEA RAITA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: