GIANINA BAN & OANA TAICHIȘ: Inspirată de chipul angelic al profesoarei

Aceia dintre voi care ați participat la deschiderea noului an școlar, ați putut afla deja din discursul domnului director că Liceul Ghibu și-a înscris de curând numele în galeria participanților la o olimpiadă internațională, prin eleva Sebastina Papai.

image001

SEBASTINA PAPAI

Elevă în clasa a IX-a C în liceul nostru, ea se mândrește cu obținerea premiului doi  la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Română.

Pentru a ajunge la faza internațională, Sebastina a mai trecut prin alte trei etape: prima a fost etapa pe școală, a doua etapa județeană, la care a obținut premiul 1, și a treia a fost etapa națională, care s-a desfășurat în paralel cu un alt eveniment, și anume cu Olimpiada de Lectură.

Înainte cu o seara de festivitatea de încheiere a clasei a VIII-a, doamna profesoară Corina Chiș a sunat-o și a anunțat-o plină de entuziasm că s-a calificat la etapa internațională. Doamna Chiș este profesoara de mai mulți ani a Sebastinei și este cea care o pregătește.

În luna august, Sebastina a aflat ca olimpiada se va ține în perioada 4-9 septembrie, la București. Subiectul a fost diferit față de cele de la etapele precedente, deoarece premianții locului 1, 2 și 3 la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, respectiv Olimpiada Națională de Lectură, participau la aceeași olimpiadă. Sebastina a privit această experiență ca pe o provocare.

„Tema olimpiadei a fost «Libertatea», ceea ce ne-a oferit ocazia să ne exprimăm independent ideile și să nu ne cenzurăm în nicio privință – desigur, în limita bunului-simț și a raționamentului logic”, a declarat Sebastina.

În timpul liber au vizitat Muzeul Antipa, Muzeul Național al Literaturii Române și au participat la cursurile profesorului universitar Liviu Papadima și profesoarei universitare Florentina Sâmihăian. Sebastina a fost impresionată de maniera de a preda, cursivitatea, cultura, respectul și seninătatea dumnealor de a se prezenta în fața participanților.

Olimpiada a fost pe nivele: nivelul 2 – clasele VII-VIII, nivelul 3 – clasele IX-X și nivelul 4 – clasele XI-XII. Participanții au fost din România, Republica Moldova și Cipru.

corina chis si sebastina papai

Prof. Corina Chiş şi Sebastina Papai

Sebastina declară: „Cu siguranță voi mai participa, iar o mare dezamăgire a mea este că doamna profesoară Corina Chiș nu îmi mai predă la liceu. Îmi lipsesc prezența dânsei la ore, analizele, glasul său duios și chipul angelic. O respect, o iubesc și îi mulțumesc pentru toate orele petrecute împreună, pentru pregătirea și pentru faptul că m-a inspirat și m-a susținut necondiționat”.

„Experiența a fost deosebită, inedită, obositoare, dar și plăcută, având în vedere satisfacțiile muncii depuse. Sebastinei i s-a reconfirmat valoarea prin acest concurs, care, deși a avut alt tip de subiect, a valorificat cunoștințele acumulate în anii de gimnaziu”, susține prof. Chiș.

GIANINA BAN, OANA TAICHIȘ

Advertisements

2 comments

 1. Pantiș Camelia

  Sunt bucuroasă să văd că Sebastina (“Francesca” cum îi spun eu) nu a trecut neobservată prin școala noastră… și că deși am promis solemn că o să duc această “lucrare” la finalizare, deși n-am reușit… e o bucurie să văd că într-un fel sau altul, rezultatul mult dorit a apărut.
  În esență, contează să promovăm ceea ce e într-adevăr valoros, nu de către cine.

  Felicitări, Francesca!
  Felicitări doamnei profesor!
  Felicitări colegelor care au lucrat la acest articol frumos structurat!

  Like

 2. Oana Taichiş

  Chiar ne bucurăm să avem o colegă de nivelul ei! Sebastina merită să fie cunoscută de întrega şcoală şi nu numai pentru rezultatul încântător adus în palmaresul şcolii!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: