IOANA BIŢIŞ: Drum în creierul munţilor

În această vară, împreună cu un grup de prieteni, am avut ocazia să vizitez traseul Transfăgărăşan din România, care începe în comuna Bascov, judeţul Argeş, şi se termină în apropierea localităţii Cârţişoara, judeţul Sibiu. 

 

Drumul spectaculos strabate Muntii Fagaras, cei mai inalti de la noi din ţara, astfel că Transfagarasanul atinge o altitudine de 2.042 de metri, fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina.

 

 

 

Cunoscut ca DN 7C, drumul Transfăgărăşan leagă Ardealul de Muntenia.

Datorită numeroaselor serpentine, viteza medie este de maxim 40 kilometri la oră.

Drumul este deschis in perioada iulie – octombrie, datorita caderii masive de zapada, altitudinii şi a riscului de avalanşă.

Drumul a fost construit intre anii 1970-1974, cu eforturi imense din partea soldatilor si a muncitorilor, in pofida faptului ca au fost pierdute foarte multe vieti.

Un prim obiectiv turistic din Transfăgărăşăn a fost Cascada Bâlea, care este cea mai mare cascadă în trepte din România, ce are o cădere de 60 de metri.

Bâlea Lac01

Bâlea Lac. Foto: Ioana Biţiş

Bâlea Lac este punctul de inaltime maxima de pe Transfagarăsan. Este situat la o altitudine de 2.040 de metri, are lungime de 360 de metri si o adancime de aproximativ 11 metri.

Barajul Vidraru este cel mai inalt baraj din Romania, cu o inaltime de 166 de metri, dar si cel mai mare baraj in arc de la noi din ţară.

 

 

 

Lacul Vidraru a fost creat pentru a produce energie electrica; are o lungime de 14 kilometri, latime de 2,2 kilometri, o adancime de 155 de metri si o suprafata totala de 870 de hectare.

Peste lac si baraj domină statuia lui Prometeu, ridicata pe muntele Pleasa; aceasta a fost construita in anul 1965 si il infatiseaza pe eroul mitologic Prometeu, cu un fulger in mână, simbol al electricitatii.

Merita orice efort să parcurgi acest traseu spectaculos. Senzatiile si peisajele sunt pe masură.

rebeca ivan

REBECA IVAN

„Nu am crezut niciodata că în ţara noastra, care este atat de prost vazuta in strainatate, sunt locuri atat de minunate, spune Rebeca Ivan, membră din grup. Recent am fost la Transfăgărăşan si peste tot am intalnit turisti straini, care admirau privelistea minunată. Ţara noastră este una dintre cele mai frumoase din lume şi ar trebui preţuită!”

FLAVIA TODERICI

FLAVIA TODERICI

Flavia Toderici, de loc din Beiuş, şi ea membră din grup, ne-a declarat următoarele: „Pot spune că Transfăgărășanul este unul dintre locurile pe care le-aş vizita in fiecare an, fiind convinsă ca de fiecare data m-ar încânta și mai mult. Este uimitor sa vezi un asemenea drum construit chiar in inima Munților Fagaras. Drumul privit din vârf de munte este minunat, serpentinele, tunelul, Lacul Bâlea sunt de asemenea o minunăţie – un lac in vârf de munte, un loc ce-ți oferă o stare de liniste, toate acestea te fac mândru de faptul că esti român și trăiești intr-o țară atât de minunată!”

IOANA BIŢIŞ

IOANA BITIS

IOANA BIŢIŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: