DALIA CIOARĂ: Schimbare la Bac pentru şcolile tehnologice

Ministerul Educației îşi propune o mare schimbare a bacalaureatului pentru elevii care studiază la liceele tehnologice. Ministrul a declarat că, prin această schimbare, învățământul profesional şi cel tehnic vor deveni mult mai atractive şi va fi rezolvată şi criza forţei de muncă în calificările de bază, cum ar fi tâmplar, instalator.

Pavel Năstase a declarat la unul dintre interviurile de la postul Digi 24 că această noua lege se pregăteşte, iar examenul va fi unul conform profilelor din aceste şcoli.

Acest bacalaureat va fi o provocare pentru cei care urmează învățământul profesional şi cel tehnic, deoarece aceste şcoli au un orar mai redus. De exemplu, la celelalte licee programa este una mai încărcată, orele de română fiind patru, iar limbile străine  (engleză, franceză şi germană) de două – trei ore pe săptămână. Această schimbare le va permite elevilor să aibă un examen conform profilelor, deoarece programa lor nu este atât de dezvoltată, fapt care nu îi ajută la examen .

După spusele Ministerului Educației Naționale, bacalaureatul din anul 2018 nu va fi schimbat, deoarece această noua lege cere multe schimbări, care i-ar putea afecta pe elevi.

Iată două opinii în legătură cu această nouă lege: „Elevilor care studiază la acest fel de şcoală le va fi destul de greu să se adapteze acestei programe, deoarece pregătirea pentru bacalaureat nu este deloc uşoară, chiar dacă acesta este uşor”.

„Acest lucru ar însemna ca aceste şcoli să aibă mai multe ore din care se dă acest examen, pentru ca elevii să ia bacalaureatul. Fiecare profil are materiile lui de bază, acestea nu sunt destul de uşoare, iar pentru ei, care sunt în minus cu orele de curs, va fi greu să recupereze. Dacă această lege va deveni valabilă, nu aş putea să fiu de acord cu ea.”

DALIA CIOARĂ

dalia-cioara

DALIA CIOARĂ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: