NICOLAE MUSCĂ: Momente senzaționale marca LOGO Chem

Am purtat o discuție cu Andrei Oros, care ne-a dat mai multe detalii despre cea mai nouă ediție LOGO Chem. Am început cu detalii despre LOGO Chem, dar și ce presupune acest proiect.

chimie1.png

„Clubul de chimie aplicată LOGO Chem presupune un proiect prin care să apropiem elevii de știință, mai precis de chimie”, a precizat Andrei.

Pe lângă apropierea elevilor de chimie, proiectul încearcă să completeze pe cât posibil partea teoretică cu cea practică, astfel încât elevii să înțeleagă chimia în mod practic prin edițiile organizate de club chiar în laboratorul școlii.

„Succesul clubului este nemaipomenit, la fiecare ediție vin tot mai mulți elevi curioși. Veterani sau nou-veniți, nimeni nu se plictisește și toți ne simțim bine.”

Echipa clubului este formată din Raul Ștefan Pantiș, liderul și fondatorul clubului, Andrei Oros, co-fondator și administrator, și doamna profesoară de chimie Mirela Ardelean, coordonatorul și mentorul echipei.

L-am întrebat pe Andrei și despre ediția LOGO Chem organizată în data de 25 mai, ediție care a fost dedicată elevilor care au terminat clasa a opta. Andrei ne spune că „această ediție conclusivă a fost specială și prin specificul ei”.

Fiecare ediție a clubului a avut câte un element – poate mai multe – memorabil. Flăcări, fenomene cromatice uluitoare, talentul chimistului, conjuncturi neprevăzute, aparate ciudate, chiar explozii mici și aportul „chimistului de ocazie” (unde un elev din public execută experimente).

Dintre toate momentele memorabile, echipa le-a ales pe cele mai frumoase și au procedat în a le face din nou. Obiectivul zilei a fost „Spectacol”.

chimie2

Experimentele au fost, în ordine, fenomenul cromatic al ceasului cu iod, decolorarea și recolorarea albastrului de metilen, arderea spectaculoasă a sodiului metalic, ajutorul unui elev la realizarea „pastei de dinți a elefantului” și momentul special în care cel mai tânăr membru al clubului a creat un fluidul non-newtonian.

Un act special, festiv, dedicat elevilor care au să absolve gimnaziul, a fost crearea unui ornament chimic.

Desigur, la final toată lumea a primit o gustare simbolică.

Fluidul non-newtonian este o noțiune abstractă, pe care Raul Ștefan, chimistul și fondatorul echipei, a explicat-o într-un mod ușor de înțeles.

„Veți observa că atunci când introduceți un corp în fluid, viteza corpului influențează comportamentul fluidului. Dacă faceți mișcări lente, acesta se simte ca un lichid. Dacă creșteți viteza, acesta devine solid. Ceea ce se întâmplă în vas se poate compara cu fenomenul navetei spațiale când intră înapoi în atmosfera terestră. Datorită vitezei și a unghiului de intrare, moleculele de aer nu au timp să se deplaseze din fața navetei. Astfel, se produce efectul de încălzire extraordinară a navetei, datorită frecării cu aerul. Dacă s-ar mișca mai lent, nu s-ar încălzi la fel de tare, dar orice abatere de la procesul stabilit matematic al reintrării poate distruge naveta. Totul este fixat, fiind posibilă doar o încercare. Atmosfera acționează ca un gaz în condiții normale, dar în acest caz este un solid. Asta se întâmplă și în acest vas!”

Am continuat cu întrebări despre ornamentul chimic și ce presupune acesta. Andrei ne-a explicat că „ornamentul chimic este de fapt un cilindru gradat în care s-a turnat, pe rând, de către reprezentanții claselor și de către doritori, câte un strat de sare colorată. Nu s-a folosit sare obișnuită, ci reactivii din laborator! Printre aceștia se numără: sare mohr (alb-verzuie), bicromat de potasiu (oranj intens), sulfat de cupru (albastru intens), clorură de cupru (albastru-verzui), amidon (alb), sulfat de nichel (albastru), sulfat de cobalt (roșu), eriocrom negru T (negru intens). Elevii au creat o coloană foarte colorată, stratificată, iar personalul laboratorului a pus-o la păstrare.”

În final, l-am rugat pe Andrei să ne dea o prognoză a următoarelor activități, evenimente care vor continua negreșit și în următorul an școlar, ne precizează acesta.

NICOLAE MUSCĂ

nicolae

NICOLAE MUSCĂ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: