De ce să medităm?

Vă mărturisesc că în urmă cu un an am început să meditez, în adevăratul sens al cuvântului, şi pot spune că mi-a schimbat viața în bine. Nu, nu am ajuns la iluminare, dar am învățat cum să fiu mai atentă prin meditație.

meditatie

Foto: arhiva personală Narcisa Dărăban

Am învățat cum să înțeleg mai bine eul meu intern și să observ modul în care aceasta coincide cu sinele meu extern. Am învățat (în cele mai multe situații) cum să fiu mai calmă şi grijulie, nu agresivă și irațională.

Meditația este modul de a deveni una cu mintea și de a te autocunoaște.

Dacă încerci şi tu, vei fi încântat de rezultate, iar pentru a te convinge, am pus împreună zece motive pentru care meditația ar trebui să fie pe lista ta de hobby-uri .

 

Vei deveni mai atent și conștient

Atunci cand nu esti intr-o stare de conștientizare sporită, nu-ți poți observa si analiza gândurile în mod rațional. Meditația iți ofera timp pentru a reflecta asupra gândurilor tale și să te concentrezi în principal pe respirație sau pe un alt aspect al ființei tale. Acesta lucru iti confera abilitatea de a-ti reorienta mintea asupra momentului prezent, si nu asupra trecutului sau viitorului. Acest tip de conștientizare este o abilitate utilă in progresul prin care treci in viața ta, zi cu zi.

 

Se poate reduce stresul inutil

Toti avem experiențe in ceea ce priveste stresul, dar prea mult stres poate fi nesănătos și dăunător, dacă nu putem să-l combatem. Meditația este cea care iti ofera liniștea pe care ar trebui sa o ai in fiecare zi. Utilizeaza inhalatii și expirații profunde, pentru a-ți reorienta atentia asupra ta si asupra calmului tau.

Stresul nu va dispărea în mod automat, dar vei observa o transformare în cantitatea de stres acumulata. Pur și simplu, închizând ochii și respirand profund, vei simti ca exista un efect extraordinar, mai ales atunci când recunoști situații stresante. Lasă-ți mintea să rătăcească. Asta e ceea ce face. Uneori mai are si ea nevoie de o pauza.

 

Vei câștiga mai mult control asupra emotiilor tale

Nu vrei cu adevărat să renunți la toată puterea emoțiilor, nu-i așa? Cred că spun un adevăr atunci cand afirm ca majoritatea oamenilor isi doresc mai mult control asupra emotiilor lor.

Când ești fericit, dorești să-ti exprimi aceste emoții în mod liber. În același timp, s-ar putea sa-ti dorești să-ti exprimi emoțiile de furie, tristețe și durere, dar cu un anumit control. Avem dreptul de a ne exprima orice emoție, atâta timp cât deținem controlul sentimentelor sau emoțiilor.

Prea adesea oamenii își pierd controlul asupra emoțiilor lor și ei pur și simplu explodează. Nu permite diferitelor emotii sa-ti controleze mintea intr-un mod irational. Trebuie să afli cum să reacționeze cu pricepere în situații de stres.

Meditația iți oferă posibilitatea de a face acest lucru. Cu cât meditezi mai mult, cu atât mai mult vei observa că gândurile și acțiunile care declanșează emoțiile, le poți anticipa si poți să te pregatesti pentru a le intampina.

Read the rest in Paperless

NARCISA DĂRĂBAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: