DENISA MEHESZ & GEORGIANA NEGRU: De la cititor la scriitor

Wattpad este un program destinat citirii și scrierii cărților. Una dintre scriitoarele acestui program a acceptat să ne împărtășească puțin din ceea ce înseamnă să fii scriitor: „Prefer să rămân anonimă. Atunci când scriu, parcă mă refugiez într-un loc numai al meu, iar dacă mi-aș dezvălui identitatea, m-aș simți de parcă aș distruge sacralitatea acelui loc. În plus, scrisul e și un act de autocunoaștere, la un nivel ridicat, din moment ce exprim ceea ce simt – dau o formă gândurilor mele, le dau viață. Dar atunci când o persoană cunoscută citește ceea ce scriu, parcă îmi intră direct in cap. Când scriu, nu contez eu, ci opera în sine. Dacă mă fac cunoscută, nu vreau să o fac prin nume, ci vreau ca oamenii să o facă indirect, prin cărțile mele.”

Screenshot_2017-06-06-23-33-41

Screenshot Wattpad

Q: De ce scrii?

A: Când eram mică, mama îmi citea povesti înainte de culcare. După ce am învățat să citesc, citeam tot ce prindeam la mână. Eram pur și simplu fermecată de cum poți crea o întreagă lume prin intermediul unor simboluri grafice. Voiam să creez și eu, așa că am început sa scriu.

Să scriu îmi dă o stare de bine, de împlinire, de eliberare.

 

Q: Ai un autor preferat, o carte care îți place foarte mult? Dacă l-ai întâlni, care ar fi primul lucru pe care i l-ai spune?

A: Greu de ales, dar sa presupunem că e Jandy Nelson cu „Îți voi dărui soarele” sau Markus Zusak cu „Hoțul de cărți”. Prea multe cărți  minunate și prea mulți scriitori talentați in lumea asta pentru a alege unul. Fiecare carte pe care am citit-o m-a făcut să privesc viața într-un mod diferit.

Dacă l-aș întâlni, cred că l-aș saluta politicos. (Lol)

 

Q: Wattpad îți oferă posibilitatea de a te exprima liber?

A: Da, îmi oferă această posibilitate. La școală sunt obligată să compun diferite eseuri pe teme care nu mă interesează. Sunt obligată să respect un tipar și sunt judecată pentru ceea ce scriu. În schimb, aici pot să creez cu adevărat, pot sa scriu ce vreau, ce simt, fără sa fiu nevoită sa dau socoteală nimănui.

 

Q: Cum e sa fii una dintre cele mai citite scriitoare de pe Wattpad?

A: E frumos sa fii cunoscut, prin faptul că ai acel sentiment plăcut că munca ta dă roade și e apreciată. Îți crește motivația când vezi câți oameni sunt interesați de ceea ce scrii.

 

Q: De unde te inspiri pentru cărțile tale? Dacă poți să ne dai un exemplu, ce făceai în timp ce ți-a venit o idee pentru carte?

A: De multe ori mă inspir din experiențele personale sau din vise, uneori din melodii, alteori ideile îmi vin pur și simplu.

O idee pentru carte mi-a venit în timp ce mâncam pâine cu brânză topită, una îmi venise în timp ce mă spălăm pe mâini. Pur și simplu parcă auzeam povestea în cap. Dar nu sunt schizofrenică, dacă asta vă întrebați. (Lol)

 

Q: Dintre cărțile pe care le-ai scris, care e favorita ta? De ce?

A: Cred că „Golden Fish” e favorita mea. Mi se pare că are mai multă calitate  artistică  față de altele. Sau poate doar mi se pare.

book

„Golden Fish” e despre o adolescentă care, în urma unui incident, trece printr-o perioadă mai complicată și confuză. Acționează nesăbuit în unele situații. Când am scris-o, am simțit entuziasm, pentru că mi-a plăcut cum se conturau ideile.

 

Q: În prezent, lucrezi la o carte noua?

A: Lucrez la un roman pentru adolescenți. Până acum mi-am obișnuit cititorii cu lucrări de proporții mai reduse, proză scurtă, în general. Probabil va fi publicat pe Wattpad în vacanța de vară.

 

Q: Care crezi că sunt părțile forte ca și scriitor? Dar cele mai puțin forte?

A: Ca și scriitor, ai o gândire mult mai profundă, mai sensibilă.Vezi lucrurile cum alții nu reușesc să le vadă.

Nu găsesc nicio „parte mai puțin forte”, deoarece literatura e artă, iar arta e cea mai înaltă formă de existență.

 

Q: Având o gândire mai profundă, cum vezi România, sistemul de învățământ, viitorul pentru persoanele care ar dori sa facă o carieră din scris?

A: Mai am puțin și termin clasa a X-a. Fiind elevă la profil Pedagogic, am putut să observ in detaliu sistemul de învățământ românesc și nu numai. Am avut ocazia să observ din interior și sistemul din UK și m-am convins cu atât mai mult că sistemul românesc e la pământ. Din punctul meu de vedere, scriitorii nu au un viitor în România.

Mai bine ne uităm la „Lecții de viață” și mâncam sămânță în fața blocului decât să punem mâna pe o carte.

Asta-i România.

 

Q: Ce te vezi făcând în viitor?

A: Chiar nu știu. Orice idee care îmi vine are avantaje și dezavantaje. Probabil voi da la medicină sau la arhitectură.

 

Q: Pe viitor, ai vrea să publici o carte?

A: Mă gândeam chiar azi cat de fain ar fi să public o carte, să țin în mână o carte scrisă de mine. Sună minunat. Dar asta  nu se va întâmpla, scrisul e doar un hobby pentru mine.

au consemnat DENISA MEHESZ şi GEORGIANA NEGRU

GEORGIANA NEGRU si  DENISA MEHESZ

GEORGIANA NEGRU şi DENISA MEHESZ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: