RUBEN CARŢON: ,,Îmi place să ascult experienţele de viaţă ale clienţilor”

El este Andrei Beke, un tânăr de 20 de ani, student la Facultatea de Ştiințe Socio-Umane, specializarea Psihologie, iar astăzi a acceptat invitaţia noastră de a ne răspunde la câteva întrebări legate de o meserie pe care o practică, frizeria.

portret andrei

ANDREI BEKE. Foto: Ruben Carţon

REPORTER: De cât timp eşti frizer?

ANDREI: Să fiu sincer, nu știu, dar cred că prima dată am tuns cu trei ani în urmă, iar mai serios am început de doi ani.

REPORTER: Cum ai început să faci această activitate ? Povesteşte-ne!

Am început să tund dintr-o ambiție. Tatăl meu avea acest „talent”, de a mă tunde pe mine și pe fratele meu mai mic, Adi, dar numai cum ne plăcea nouă nu. Și mi-am propus că îmi voi cumpăra o mașină de tuns și îl voi tunde eu pe fratele meu, ca să-i arăt tatălui meu cum aș dori să fiu tuns. Am luat mașina și am început să mă uit pe YouTube cum tund hairstyle-iștii de renume.

17571373_1230391853748095_1083941641_o

REPORTER: Cum te simti atunci cand finalizezi o tunsoare si iti place ceea ce a iesit?

ANDREI: Îmi dau tot interesul și tot ce pot pentru a tunde cât mai bine; rezultatul final nu mă mulțumește atât de mult ca mulțumirea și satisfacția persoanelor pe care le tund.

REPORTER: Prietenii si familia te sustin in asta?

ANDREI: Da, ma sustin si ma incurajează sa evoluez, ceea ce ma motivează.

17547621_1230391887081425_714252984_o

REPORTER: Ce condiții de studiu trebuie sa îndeplinească un frizer?

ANDREI: Pentru a tunde, ar trebui să fii absolventul unui curs de specialitate.

REPORTER: Care este programul de lucru al unui frizer?

ANDREI: Avantajul unui frizer este că face ceea ce-i place când vrea. Cel puțin, în cazul meu, programul îl fac după cum doresc eu. Dacă nu am chef să tund într-o zi anume, nu tund.

17522387_1230391880414759_2045840446_o

REPORTER: In ce măsura au acces si fetele in aceasta meserie ? Le dai vreo șansa sa faca cariera din asta?

ANDREI: Nu cred că această meserie ar trebui să discrimineze pe cineva. Oricine poate tunde, dar nu toți au același rezultat.

REPORTER: Cand se pensionează un frizer?

ANDREI: Nu știu să fie vreo vârstă anume pentru a ieși la pensie pentru un frizer, atâta timp cât îți place să profesezi în domeniu, nu cred că anii te-ar împiedica să continui.

17475307_1230391847081429_614898692_o

REPORTER: Dă-ne trei motive pro pentru a te face frizer si trei motive contra.

ANDREI: Trei motive pro: pentru mine, unul, e satisfacția care o am făcând acest lucru. Fiind o persoană sociabilă, îmi place să discut și să ascult părerile, ideile, întâmplările și experiențele de viață ale clienților, pe care consider că-mi sunt prieteni – acest lucru ar fi al doilea. Iar ar treilea mă gândesc că sunt banii. Fac un lucru pe care îmi place să-l fac, la care sunt bun, zic eu, și pe lângă asta, sunt plătit.

Trei motive contra: timpul irosit măturând părul, frustrarea pe care o ai când scapi ustensilele pe jos și le ridici rupte sau stricate și al treilea ar fi întârzierea unor clienți.

REPORTER: Cum a influențat tehnologia serviciul tău?

ANDREI: Trăind în secolul vitezei, tehnologia evoluează și sunt plăcut surprins să văd că, deși calitatea produselor crește, prețul scade. Am început să tund cu o mașină destul de scumpă la vremea aceea, deși n-a fost cine știe ce, și petreceam destul de mult timp pentru un client, iar calitatea tunsorii era slăbuță. Acum am alte aparate și ustensile de care sunt foarte mulțumit și consider că în viitor tehnologia va influența și mai tare calitatea serviciului meu.

17474970_1230391870414760_1964547050_n

REPORTER: Ce sfat le dai celor care vor sa se apuce de frizerie?

ANDREI: Cred că răbdarea și curajul ar trebui să te însoțească în această carieră. Mai ales curajul. Dacă vrei să tunzi, ia mașina și începe pe cine apuci – bineînțeles, cu acordul persoanei în cauză. Clar n-o să iasă „brici” din prima, dar doar prin exercițiu poți deveni mai bun, în orice domeniu, nu doar în ale frizeriei.

REPORTER: Unde te pot gasi cei care doresc o frizură nouă?

ANDREI: Dacă este vreun doritor pentru o tunsoare și frizură nouă, mă poate găsi ușor pe Facebook. Discutăm și decidem împreună ce i s-ar potrivi.

Foto: arhiva personală Andrei Beke

a consemnat RUBEN CARŢON

carton-ruben

RUBEN CARŢON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: