Calităţi ale unui bun profesor

Ce îl diferenţiază pe un dascăl bun de alţii? Răspunsul la această întrebare rămâne nebulos, dar veţi găsi în continuare o serie de astfel de trăsături. Unele vă pot fi familiare, dar cele mai multe dintre ele nu apar, în general, în rapoartele de evaluare a performanţelor.

 

Afişează încredere

Încrederea afişată in timpul predarii poate insemna o multime de lucruri – de la a avea incredere in propriile cunostinte până la a te încrede în faptul că modalitatea ta de predare e eficienta.

Este incurajator sa stii ca te afli la locul potrivit, facand ceea ce iti doresti sa faci si ca, indiferent de ceea ce se intampla, timpul petrecut cu elevii va fi benefic atat pentru tine, cat si pentru ei.

Bineinteles ca munca in scoli e dificila si stresanta, dar este de asemenea plina de satisfactii. Totusi, daca nu esti sigur ca te afli in locul potrivit atunci cand predai, atunci probabil ca nu esti.

 

Au experienţă de viaţă

Avand o experienta de viata in afara salii de clasa si in afara domeniului educatiei, este extrem de important, pentru a pune activitatile scolare intr-un context si a le mentine intr-o perspectivă mai amplă.

Cadrele didactice care au calatorit, au muncit in alte domenii, au practicat sport la nivel de performanţă sau au avut parte de numeroase experiente de viata aduc o perspectiva diferita profesiei, nu doar pe cea de profesor.

Cei care au petrecut un timp semnificativ si si-au consumat energia cu preocupari alternative vin cu o mai mare capacitate de intelegere.

 

Sunt oameni, nu eroi

Da, profesorii sunt nişte eroi, dar hai să trecem dincolo de platitudinea semnificatiei termenului de „erou”. Unii profesori au inca o problema in a-si arata si admite vulnerabilitatile. Aceştia vor cheltui multa energie ascunzand faptul ca sunt frustrati, suparati sau poate chiar furiosi.

Cei care comunica cu adevarat cu elevii sunt de fapt cei care nu se tem sa-si arate emotiile in fata acestora, cei care pot admite ca nu sunt depozitarii tuturor cunostintelor.

 

Înţeleg motivaţia elevilor

Aşa cum fiecare elev are un set diferit de interese, tot asa va avea si un set diferit de motivatii. Majoritatea elevilor vor fi in masura să îşi pună de acord propria perspectivă si ambitiile cu ceea ce se intampla in sala de clasa, sa se motiveze astfel suficient, dar exista si elevi care sunt foarte greu de motivat.

Acesti elevi risca sa se decupleze cu totul. Intr-o astfel de situatie, profesorul trebuie sa-si cunoasca elevii si sa-i ajute sa contextualizeze munca pe care o fac, pentru a le permite sa faca o legatura cu ceva din sfera lor de interese.

Cadrele didactice care nu-i pot ajuta pe elevi sa faca aceasta conexiune trebuie sa isi puna un semn de intrebare cu privire la ceea ce se intampla. In fond, de ce ai munci la ceva care nu te intereseaza?

Read the rest in Paperless

IOANA CIONCA

ioana-cionca

IOANA CIONCA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: