DANIEL PUŞCAŞ: Dezvoltarea sau colapsul omenirii?

Robotii. Sunt fiinte artificiale create de oameni folosite in diferite domenii in jurul globului,  precum industria, armata,  calatorii in spatiu etc. Aceştia sunt puşi sa execute joburi neplacute, obositoare sau chiar imposibile, daca ar fi facute de un om. Robotii s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani si au devenit niste unelte de care unele afaceri depind. Cu aceasta dezvoltare rapida a robotilor,  ne putem pune intrebarea cum vor ajunge acestia peste 10-15 ani.

robot

Foto: Daniel Puşcaş

Cu evolutia robotilor s-a incercat replicarea cat se poate de exacta a creatorilor sai, oamenii. Desi unii roboti sunt alcatuiti dintr-un simplu brat mecanic şi sunt pusi repete aceeasi miscare tot timpul, unii incep deja sa devina infricosator de asematori cu oamenii. Robotii au inceput sa apara din ce in ce mai des in societate. Oamenii de stiinta speculeaza ca pana in anul 2020 aproximativ 7 milioane de locuri de munca omenesti vor fi inlocuite de roboti.

Aceasta statistica este si mai infricosatoare realizand ca acea data se afla la doar patru ani distanta.

Luand o declaraţie unui adult, acesta a declarat: „Nu cred ca acest lucru este rau. Trebuie sa acceptam robotii ca fiind parte a vietilor noastre”, iar un copil a spus: „Sper ca pe viitor ca robotii sa faca toate lucrurile pe care nu vreau sa le fac si sa inlocuiasca complet oamenii in toate domeniile de lucru”.

Robotii au inceput incet sa patrunda in vietile noastre, lucu care poate avea beneficiile si dezavantajele sale. Oamenii ar scapa de joburile care sunt neplacute, dar pe de alta parte ce se intampla cand robotii devin asa de numeroşi incat oamenii nu o sa mai aiba joburi? Cum o sa-si castige cetateanul painea fara loc de munca?

Un alt aspect foarte prezent in pop-culture este faptul ca robotii ne vor distruge sau supune rasa umana. Acest aspect nu este, din pacate, unul imposibil. Robotii vor continua apropierea lor de oameni, iar asta va dura pana vom perfectiona un robot care este identic cu creatorul sau.

Aceasta tehnologie nu pare vamatoare la inceput, dar cum acestia sunt progamati sa lucreze, pot fi progamati si sa se intoarca impotriva creatorului.

Robotii, desi nu sunt un concept foarte nou, sunt imprevizibili, palpitanti, infricosatori sau chiar benefici – cuvinte paradoxale sa descrii un singur termen. Robotii pot decide dezvoltarea sau colapsul omenirii.

DANIEL PUŞCAŞ

daniel-puscas-feat

DANIEL PUŞCAŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: