CĂTĂLINA VOTAV: Cărțile sau gadget-urile?

O mare parte a adolescenților din zilele noastre acordă foarte puțină importanță cititului şi prea mult timp statului pe rețelele de socializare şi jucatului pe computer. Adolescenții nu sunt singurii care nu citesc, în aceeaşi situație sunt şi adulții – singura diferență este că adulții au un alt pretext, acesta fiind că nu au timp să citească.

Nu avem niciun drept să-i  judecăm pe adolescenţii care nu prea citesc, dar dacă ar lăsa gadget-urile pentru 10 minute şi-ar citi, ar putea ajunge la concluzia că cititul este minunat si că nu le strică.

Eleva Alexandra Sas de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea a fost de acord să ne răspundă la câteva intrebări legate de acest subiect sensibil.

REPORTER: Pentru inceput, Alexandra, spune-mi cam cât timp acorzi cititului şi ce fel de cărți citeşti?

ALEXANDRA: Asta este una dintre întrebările mele favorite. Acord destul de mult timp cititului; pentru mine cititul e mai mult decât o pasiune, e de fapt locul unde eu renasc, unde pot să fiu  orice personaj doresc, fără a fi judecată.

Citesc orice gen de carte, consider că fiecare gen are ceva special care ne atrage. De exemplu romanele de dragoste, unde se petrec cele mai frumoase întâmplări între cei îndrăgostiți, precum și romanele polițiste unde prosperă suspansul si misterul.

REPORTER: Ce părere ai despre cei ce nu citesc? Crezi ca au  scuze să nu citească?

ALEXANDRA: Nu cred că au nici o scuză, noi însă nu-i putem obliga să citească, este ca şi cum ai obliga un copil să se joace cu jucăria cea mai puțin plăcută lui. Într-adevar, citind, îți dezvolți vocabularul şi chiar reușești să privești lumea din altă perspectivă.

Nu suntem în măsură de a-i judeca pe aceștia, dar le putem demonstra cu câteva argumente cât de minunată este taina citirii.

REPORTER: Daca ai fi pusă să alegi între a sta pe Internet sau sa citesti, ce ai alege? 

ALEXANDRA: Ei bine,această întrebare este una mai complexă, ador să-mi petrec timpul citind, transpunându-mă alături de trăirile personajelor, ieşind puțin din realitate, însă nu pot spune că nu petrec timp și pe Internet, cautand diferite informații și petrecând timp pe rețelele de socializare.

Dar, alegând dintre ele două, aş  alege cititul – cum am mai menționat, cititul pentru mine este mai mult decat o pasiune, este ceva care-mi creează o stare de bucurie mult mai mare decât bucuria de a afla noutăți ale Internetului.

REPORTER: Ce sfat ai pentru cei ce nu citesc?

ALEXANDRA: Îi sfătuiesc ca atunci când sunt disponibili, să acorde puțină vreme cititului; cititul nu este ceva imposibil, cu puțină voință se poate săvârși orice.

Pot să-și achiziționeze orice fel de carte, nu este neapărat să o citească într-un timp foarte scurt, ci atunci când le permite timpul, din propria-mi experiență, cititul poate schimba o persoană, in modul pozitiv. Pe mine, cărţile m-au făcut să privesc misteriosul univers cu alți ochi.

a consemnat CĂTĂLINA VOTAV

catalina-votav

Alexandra Sas, alături de subsemnata

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: