IOANA REŞTEA: Peisaj de vis, dar interzis

Peisajul de vis, cum spun cetățenii României, este „noua” insulă Sacalin, care s-a format în urmă cu 150 de ani, prin unirea a două insule: insula Sacalinu Mare, respectiv Sacalinu Mic. Ea se află în Marea Neagră, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe.

image001

Sursă imagine: mediafax

Această insulă oferă peisaje intense, care iți taie respirația. Deși ar fi un loc turistic atrăgător, este interzis. Autoritațile au luat această m[sură pentru protejarea păsărilor rare care cuibăresc acest loc. De asemenea, flora este deosebită prin faptul că sute de plante rare se regăsesc in acest loc. Aici se regăsesc mari colonii de chire de mare si pelicani creți.

Acesta insulă nu trebuie confundată cu insula Sahalin din Rusia.

„Acest teritoriu este unul din ultimele regiuni formate in jurul anilor 1860 la 2 km de țărm, ne spune T.A. , profesor de geografie. Datorită unirii dintre cele două insule initiale, s-a format ceea ce unii numesc o peninsulă cu o ciudățenie: o mișcare de rotație in jurul punctului de legătură cu țărmul de la est la vest. Acest fenomen este provocat de curenții marini. Teritoriul nu are o importanță economică deosebită, insă este populat de peste 200 de specii de păsări, motiv pentru care a fost declarată rezervație a biosferei din 1998.

Datorită așezării, poate fi inclusă in rezervația Delta Dunarii, reprezentând o locație importantă pentru cercetarea speciilor caracteristice teritoriului țarii noastre. In prezent, se preconizează ca acest teritoriu să formeze o lagună.”

IOANA REŞTEA

image001

IOANA REŞTEA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: