NICOLAE MUSCĂ & DARIUS BALA: Destinul Evei Heyman, într-o scenetă la Ghibu. Plus VIDEO şi AUDIO

În data de 10 octombrie 2016, în sala festivă a liceului nostru sa organizat un eveniment comemorativ, în amintirea Holocaustului. Acesta a fost pus în scena de elevii clasei a XII-a D, sub îndrumarea doamnei profesoare Livia Ivan.

Subiectul scenetei imaginate integral de elevi a fost Eva Heyman, o fetiță evreică din Oradea, care și-a pierdut viața în crematoriile naziste.

Am văzut elevi îmbrăcați în militari și doctori naziști, având pe un braț emblema nazistă. În continuare, am asistat la o scenă violenta în care oamenii erau bruscați și torturați de „soldații naziști”. „Evreii” erau identificați prin simbolul pe care aceștia îl purtau și anume steaua lui David, de culoare galbenă.

Despre Eva, aflăm din scenariu că a s-a născut în orașul nostru, în anul 1931. Aceasta trăia cu bunicii ei la începutul anului 1944, deoarece mama ei, pe nume Agnes, divorțase de tatăl Evei și s-a recăsătorit. Eva locuia pe strada Aurel Lazăr, la numărul 3.

andrei-vesea

Andrei Vesea, autorul scenariului, alături de o colegă din echipa de mici actori. Andrei s-a ocupat si de fondul sonor al scenetei, o piesă din filmul „Lista lui Schindler”

Andrei Vesea ne-a dat mai multe detalii despre scenariul pe care chiar el l-a scris: „Am scris scenariul cu ajutorul domnului profesor Adrian Tencuțiu, care mi-a povestit anumite detalii din viața Evei Heyman”.

„Am chemat chiar și o pereche de gemeni, deoarece Josef Mengele lucra mult cu gemeni și asta am încercat să fac și eu în scenetă”, a continuat Andrei.

Andrei Vesea s-a ocupat si de fondul sonor al scenetei, o piesă desprinsă din coloana sonoră a filmului „Schindler’s List”.

Despre finalul scenei, acesta spune că a încercat pe cât posibil să fie unul dramatic, pentru a-i impresiona pe privitori.

De asemenea, am luat legătura cu doamna prof. Ivan, care ne-a oferit un scurt istoric cu privire la Holocaust.

Momentul a fost, in cuvintele dnei Ivan, „scurt, dar foarte intens”, si răsplătit cu aplauze.

NICOLAE MUSCĂ, DARIUS BALA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: