OANA TAICHIŞ: Alo! E cineva acolo?

Pe canalele românești de televiziune de azi, din păcate nu trebuie să aștepți prea mult pentru a lua act de momente în care femeile apar în ipostaze degradante. Un astfel de moment a fost chiar zilele trecute, la „Un show păcătos”. Această emisiune s-a aflat și pe agenda întâlnirii noastre cu Andrada Rește, de luni, 6 iunie.

imagine.JPG

Întâlnirea a avut loc în mini-studioul LOGO Paper de la ora 19:00. Am participat Alexa Fiț, Andreea Raita și subsemnata, iar întâlnirea a fost moderată de Andrada Rește, studenta din Cluj care derulează în colaborare cu secția de jurnalism din Ghibu proiectul „Imaginea femeii în spațiul audio-vizualului din România”. După ce am trecut în revistă activitățile de până acum a grupului nostru, Andrada a adus în discuție emisiunea recentă evocată mai sus, în care unei animatoare i-a fost filmat doar decolteul, lungi momente. Ni s-a explicat că e nepotrivit și degradant ca un om să nu fie abordat în întregul său, sugerând că e valoros doar de anumite puncte de vedere.

Pentru astfel de situații, CNA a deschis o linie de telverde. Încercând să-l apelăm, am constatat că nu e funcțional. O voce robotică ne-a îndemnat să scriem o petiție pe internet, dar am constatat că aceasta nu e de fapt o petiție; nu are spații pentru comentarii sau descriere a încălcării unor norme în vigoare.

„În încercarea mea de a găsi soluții privind sancționarea discriminării de gen, prezentă în emisiunile de divertisment din România, am descoperit luni, în redacția liceului, împreună cu «my mighty girls», Oana, Alexa și Andreea, o serie de nereguli ale singurei autorități publice menite să pedepsească astfel de acțiuni. Număr de telefon indisponibil, petiții cu conținut și scop imprecis – sunt doar două dintre situațiile cu care ne-am confruntat luni. Deși dezamăgite de sistem, am încheiat seara într-o notă optimistă, cu un meci de fotbal, unde victoria a fost a noastră”, a declarat Andrada.

studio

Foto: Andrada Rește

Următoarea întâlnire a atelierului nostru de lucru va fi sâmbătă, 11 iunie, când vom lua orașul la bani mărunți, în căutarea unor elemente vizuale care aduc atingere imaginii femeii.

OANA TAICHIŞ

OANA TAICHIŞ

OANA TAICHIŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: