RĂZVAN JURCUŢIU & IOANA BLAGA: Facultatea de Drept, o posibilă alegere

Acum ca multi dintre elevii acestei tari se afla la finele scolii si pentru ca se gandesc cu totii ce ar face pe viitor, dupa obtinerea diplomei de bacalaureat, am hotarat sa ii luam un interviu uneia dintre studentele la Facultatea de Drept, pentru a ne da unele informatii si sfaturi despre aceasta facultate.

Ioana Malita este studenta in anul trei la Facultatea de Drept in cadrul Universitatii Oradea si ne-a dat cu cea mai mare placere sfaturile si opiniile sale, dar si motivul pentru care ea a ales aceasta variant[.

„Motivul pentru care am ales Facultatea de Drept este ca acest domeniu ofera o larga paleta de posibile profesii. Printre acestea se numara profesia de judecator, procuror, avocat, notar, grefier, executor judecatoresc, mediator, consilier juridic si, nu in ultimul rand, lector universitar.

Ceea ce este insa de retinut este faptul ca, dupa absolvirea facultatii, este necesar un examen de admitere intr-una dintre profesiile mai sus mentionate, dupa care o perioada de stagiatura, care difera de la un sector de activitate la altul si abia apoi se obtine un definitivat.

Spre exemplu, in avocatura si notariat perioada de stagiu este de doi ani, pe cand in cazul celor care prefera meseria de grefier, cursurile de formare profesionala dureaza doar şase luni. Cei mai multi dintre studentii la Drept prefera magistratura, care ofera avantaje din punct de vedere social (o pozitie mai ridicata in societate), dar si din punct de vedere financiar, avand in vedere ca un procuror stagiar poate castiga pana la 3.000 de lei lunar.

Sunt studenta in anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Oradea. Acum, cand sunt aproape la final de drum in ceea ce priveste absolvirea studiilor superioare, pot sa afirm cu certitudine ca am ales ceea ce am crezut eu de cuviinta la momentul respectiv si, mai mult decat atat, am ales un domeniu care ma fascineaza.

Nu o sa neg insa ca au existat si momente dificile in acesti trei ani, pentru ca domeniul juridic este extrem de vast, complicat uneori si, din pacate, intr-o continua modificare. In timpul facultatii mi-am definitivat ideea cum ca superficialitatea, mai ales in activitatea de invatare, nu este cea mai eficienta metoda, desi poate cea mai rapida si convenabila. Am inteles ca trebuie sa imi cunosc, pe de o parte drepturile, iar pe de cealalta parte, obligatiile, pentru a ma putea apara atat pe mine, cat si pe altii care poate au nevoie de ajutor. Iar cunoasterea acestora nu este intotdeauna simpla – uneori legea este complicata, ampla si interpretabila.

Ca o recomandare pentru cei care au in plan sa urmeze o astfel de facultate, pot doar sa spun ca, in proportie de 80 la suta, studiul individual este cel care face diferenta dintre un student mediocru si unul foarte bun. La cursuri si seminarii, profesorii nu pot efectiv sa explice legile in intregul lor, insa ei pot pune bazele intelegerii si interpretarii acestora, astfel ca tot studiul individual este cel care sedimenteaza cunostintele”.

au consemnat RAZVAN JURCUTIU şi IOANA BLAGA

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: